Stiže toplinski val; Pročitajte preporuke Zavoda za javno zdravstvo

Prvi pravi ovogodišnji toplinski val, prema najavama meteorologa, mogli bi osjetiti već ovoga tjedna. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je od ponedjeljka narančasto upozorenje koje označava veliku opasnost od toplinskog vala, a to se poklapa i s drugim meteorološkim stanicama. Na stranicama zadarskog Zavoda za javno zdravstvo objavljene su preporuke kako se zaštititi od velikih vrućina.

Jedna od preporuka je i kako se ponašati u slučaju da netko doživi temperaturni šok.

–  Ako član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću, suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti odmah zovite liječnika/hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25 do 30ºC. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj, napominju na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Kako bi se najgori scenarij sveo na minimum za vrijeme trajanja velike vrućine potrebno se pridržavati preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova. Preporuke navode da dom treba biti rashlađen, treba se kloniti vrućine, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine.

–  Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme. Izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, osobito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana, stoji u naputcima.

Tijekom povećanih temperatura treba voditi posebnu pozornost na zdravstveno stanje sebe i ukućana, jer je tijekom toplinskih valova primijećeno kako je povećan i broj intervencija hitne pomoći.

–  Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu.Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć, napominju iz Zavoda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...