Upaljen crveni alarm; Jadran je danas najopasnije mjesto u Europi!

Crveni alarm upaljen je za cijelu jadransku obalu, od Istre do krajnjeg juga, kao i za Dalmatinsku zagoru.

Razlog su, naravno, paklene vrućine koje su stigle i u naše krajeve.

Štoviše, prema karti Meteoalarma, upravo je hrvatski dio Jadrana danas najopasnije mjesto u Europi jer je crveni meteoalarm samo tu upaljen.

Prema najavi DHMZ-a, temperature bi se danas tijekom dana trebale penjati i do 35 stupnjeva. Sutra bi, prema najavama DHMZ-a, u dijelu Hrvatske trebalo doći do lokalnih pljuskova i grmljavine, ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

No, u Dalmaciji će temperature i sutra biti slične današnjima.

Klonite se vrućine

Sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebice noću. Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u hlađenoj javnoj zgradi)

– izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana
– izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati.

Potražite sjenu

– ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu
– redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.
– prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.
– ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

– ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu
– popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja
smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu
– pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, smoothie od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć
– savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju

Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25-30 ˚C. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 ˚C. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Cijelo vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se i preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...