Uz ploče, vraćaju se i kasete: Prodaja skočila za 400 posto!

Novi albumi na gramofonskim pločama već odavno nisu nikakva novost kao ni sve veći broj kolekcionara tog uskrsnulog glazbenog formata. No, nakon velikog povratka vinila koji se iz godine u godinu sve bolje prodaju, na scenu se vraćaju i audio kasete.

Njihova prodaja u svijetu je u posljednjih pet godina skočila za čak 408 posto pa su se već pojavili i izvođači koji svoje nove albume izdaju i na kasetama.

Ove je godine to učinila Kylie Minogue. Osim u digitalnom formatu, na CD-u i ploči, Kylie je album “Golden” objavila i na kaseti prekrivenoj šljokicama, u ograničenoj nakladi.

Pitate li se na čemu ih slušati, odgovor, naravno, možete naći na internetu gdje se i dalje prodaju polovni kasetofoni, a postoje i kompanije u svijetu koje ih ponovno proizvode. Osobito su popularni kompaktni kasetofoni koji zvuk s kasete, ako to želite, mogu pretvoriti u mp3 format i spremiti na USB stick.

Iako je u ukupnom broju prodane glazbe udio kasete i dalje zanemariv, od početka godine u Velikoj Britaniji prodano je 18.500 kaseta 80 različitih izvođača. Prošle je godine taj broj iznosio 9753 i to za cijelu godinu, a prije pet godina samo 3640.

– Već smo kod vinila svjedočili rapidnom rastu prodaje, čini se da bi se slično mogli dogoditi i s kasetama, rekao je britanski diskograf Martin Talbot za Daily Mail.

Iako je rast nezanemariv, brojke su ipak daleko od onih iz 1989. kada je na britanskom tržištu prodano više od 83 milijuna kaseta. S nešto manjim brojkama slično je tada bilo i kod nas. Kaseta je krajem 1980-ih u Jugoslaviji bila najprodavaniji glazbeni format jer ploče gubile na popularnosti još od sredine 1980-ih, a CD playeri još uvijek nisu bili rašireni u našim kućanstvima.

Zagrebački Jugoton, beogradski PGP RTB, ljubljanski ZKP RTVLJ, sarajevski Diskoton i drugi tržište su opskrbljivali velikim brojem audio kaseta domaćih i stranih izvođača. Nakon raspada Jugoslavije, glavni izdavač kaseta u Hrvatskoj bio je Croatia Records (bivši Jugoton), a proizvodile su se do 2007. godine kada je i službeno zatvoren pogon za njihovu proizvodnju, pišu 24 sata.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...