Može li se “slučaj Zaprešić” dogoditi i nama? Ravnatelj Predrag Orlović kaže: “Ne. Imamo 34 T1 i 15 T2 hitnih timova, educiranu i iskusnu ekipu!”

Zbog nedostatka liječničkih timova, hitna pomoć je stigla tek za pola sata. Nesretnom 21-godišnjaku nije bilo spasa.

Oglasio se danas i ministar zdravstva Milan Kujundžić i priznao kako će na osnovu ovog slučaja morati još više ulagati, ali i kako se ne osjeća krivim.

Može li se tako što dogoditi u Zadru? Imamo li dovoljno liječničkih timova, upitali smo ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Predraga Orlovića.

Za razliku od kraja koji spominjemo, mi smo dobro opremljeni. Prije 2017. godine i sami smo imali problema, jer su timovi bili mješoviti. Od te godine, reorganizacijom i ulaganjem osigurali smo dovoljan broj timova na cijelom zadarskom području. Šest ispostava ima po pet T1 timova, odnosno onih u kojima je liječnik i sestra ili tehničar, a tri ispostave, Nin, Gračac i Starigrad po tri T2 tima, onih u kojima su dvije sestre ili tehničara. Zadar, kao najveće središte ima 10 timova T1. Ukupno govorimo o 34 T1 tima i 15 T2 timova.

Kod nas nema straha od kašnjenja medicinske ekipe, nedostatka kadra ili kvalitetne opreme.

U ljetnim mjesecima imamo dodatnu pomoć od čak 10 timova na području županije koje sufinanciraju Županija i jedinice lokalne samouprave, tako da bojazni nema. Sve se, naravno, može dogoditi, ali naš kadar je vrlo iskusan, educiran i odlično su opremljeni. Osobno držim da za tragediju u Zaprešiću i tu leži dio odgovornosti. Neiskustvo i nedovoljna opremljenost.

Ovoga ljeta hitna medicinska pomoć imala je pune ruke posla, a problemi sa srcem od kojih je u samo nekoliko dana preminuo mladić iz Zaprešića, ravnatelj splitske bolnice, kao i 22-godišnji odbojkaš iz Ribola kaštela, i ovdje su najčešća tegoba zbog koje se za toplinskog udara tražila liječnička pomoć

Tu su tegobe sa srcem, bilo je nažalost nekoliko težih prometnih nesreća koje su završile smrću te problemi vezani uz vrućine i plažu, kako volim kazati “ljetne radosti”; malaksalost, nesvjestica, dehidracija…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...