“Treba pooštriti zdravstvene kontrole za vozače starije od 65”, komentar prometnog stručnjaka nakon smrti 22-godišnjakinje

Prometni stručnjak Željko Marušić napisao je komentar nakon tragične nesreće koja se dogodila u Murvici Donjoj. U istoj je poginula 22-godišnjakinja koju je usmrtio 75-godišnji vozač.

Komentar prenosimo u cijelosti.

“Još dva izgubljena života, od kojih jedan mladi, po tko zna koji put ukazala su na alarmantno stanje sigurnosti na hrvatskim cestama.

Nesreća u kojoj je u nedjelju oko 22.20 sata u Murvici Donjoj kod Zadra život izgubila 22-godišnja studentica, nakon što je na njen Seat naletio Mercedes-Benz njemačkih registarskih oznaka (!), za čijim je upravljačem bio 73-godišnjak, koji se prije nekoliko godina vratio s rada u Njemačkoj, pri čemu je smrtno stradala i njegova 75-godišnja suvozačica, a on je teško ozlijeđen, prometno-tehnički ukazuje na smrtonosnu kombinaciju dva uzroka, od kojih je jedan izvjestan, a druge treba utvrditi.

1. Stupanj oštećenja vozila i tragične posljedice ukazuju da je vozač Mercedes-Benza vozio neprilagođenom (prevelikom) brzinom, protivno članku 51. stavak 1, a izvjesno i nedopuštenom, što će u kaznenom postupku, temeljem prometno-tehničkog vještačenja, trebati utvrditi prema članku 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

2. Tragični ishod izazvalo je nekontrolirano skretanje Mercedes-Benza na suprotni kolnički trak, a za to su izgledni sljedeći uzroci:

a) gubitak pažnje vozača i kontrole upravljanja uslijed korištenja mobilnog telefonskog uređaja

b) gubitak kontrole upravljanja uslijed zdravstvenih problema vozača

c) skretanje na suprotni trak zbog zaobilaženja zaustavljenog vozila

d) skretanje na suprotni trak zbog pretjecanja

e) skretanje na suprotni trak zbog zaobilaženja pješaka odnosno životinje

Posebno je važno da policija, elektroničkom forenzikom, čim prije raščisti je li, uz neprilagođenu, odnosno nedopuštenu brzinu, uzrok tragične nesreće bilo i korištenje mobilnog uređaja, jer to postaje veća pošast i opasnost za cestovnu sigurnost od alkohola. Dinamika kretanja vozila i ishod ukazuju na takvu mogućnost.

Tehnološki je napredak davno ‘pregazio’ članak 196. stavak 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji propisuje kaznu od 500 kn (250 kn uz plaćanje odmah) za korištenje mobitela u vožnji! Pobogu, pa jedno je klasično telefoniranje (treba se s nostalgijom sjećati prvih mobitela iz sredine 1990-ih), a drugo čitanje i pisanje SMS-ova, poruka, surfanje… To je stoput gore, a aktualna je kazna smiješno i neodgovorno niska!

Zbog toga odmah u proceduru treba staviti izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama da se korištenje mobilnog uređaja stupnjevito kažnjava, a čitanje i pisanje poruka, surfa nje (policija se , u suradnji s teleoperaterima, treba osposobiti za učinkovito kontroliranje) treba kažnjavati jednak kao prolazak kroz crveno svjetlo, oduzimanjem vozačke dozvole i s najmanje 3000 kn.

Činjenica da je krivac za tragediju vozio ‘moćan’ automobil, koji mu je davao neutemeljen osjećaj sigurnosti, a strane registracije, također je suspektna. Naime, ako je boravio manje od 180 dana u Njemačkoj, nije smio voziti takav automobil, a ako se utvrdi takva mogućnost, poštivajući propise RH, trebao je platiti pozamašna davanja, pa bi možda vozio auto znatno manje mase i do ovakvog ishoda ne bi došlo.

Također treba pooštriti zdravstvene kontrole za vozače starije od 65, a posebice za one s više od 70 godina. A svatko starost treba prihvatiti dostojanstveno i odgovorno. Treba shvatiti i prihvatiti kad više nije vrijeme za vožnju. Konačno, nakon donošenja novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, taksi starijim osobama koje ionako voze rijetko, može biti višestruko isplativiji od korištenja vlastitog vozila.”, prenosi Autoportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...