Ponovno otvorena mogućnost zabrane rada nedjeljom?

Vlada navodno ponovno razmatra ograničenje rada nedjeljom. Odluka bi se najviše odnosila na trgovce koji protiv nje već negoduju. Kažu da nedjeljom najviše zarade.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić komentirao je mogućnost ograničenja rada nedjeljom.

“Mi očekujemo da se sjednemo, da proanaliziramo podatke i da procijenimo što znači ako odustanemo ili ako ne odustanemo. Ne znači da bi bilo neodrživo, ali je pitanje na koje se to segmente odnosi. Ima tu puno pitanja koja moramo organizirati i donijeti odluku. Rad se mora platiti, ako ostane”, rekao je Majetić RTL-u.

“Ako ukinemo rad nedjeljom, imamo 1/7 viška radne snage. Što ćemo s tim? Sve treba staviti na stol, nismo protiv nikakve odluke. Ali, ako se ne radi, onda nitko ne smije raditi. Moramo biti transparetni. I naravno, treba pitati radnike. Moramo biti svjesni što se može dogoditi. Treba procijeniti da li neki veliki lanci mogu raditi nedjeljom ili skraćeno. Nema idealnog rješenja”, kaže.

“Ono što mi predlažemo da se opterete troškovi poslovanja. Da se ne opterećuje topli obrok, da se bez poreza omogući 13. plaća, prijevoz, smještaj sezonskim radnicima. Da se smanji porez u ugostiteljstvu na 13 posto… Situacija na tržištu rada i gospodarstvu je dramatična. Dramatično gubimo ljude. Danas nemate s kim fizički raditi”, kaže Majetić za N1.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...