Vakula objavio prognozu za iduća tri mjeseca, evo kakvo nas vrijeme očekuje

U ponedjeljak i utorak još prilično česta kiša i pljuskovi (u utorak na Jadranu već ljepše!), zatim će u srijedu i četvrtak prevladavati stabilnije vrijeme, ali već u petak i za vikend vjerojatno je novo jače pogoršanje vremena. Tako otprilike izgleda kratkoročna prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za sljedeći tjedan.

A što kažu dugoročne prognoze za iduća tri mjeseca (rujna, listopad, studeni)? Zoran Vakula za HRT objašnjava kako trenutno modeli previđaju ‘povećanu vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, a podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja’.

Dakle, u većini Hrvatske bit će toplije od prosjeka, na moru i u krajevima uz njega očekuje se dosta kiše, dok bi količina oborine na zapadu, sjeveru i istoku unutrašnjosti trebala biti negdje u okvirima prosjeka za nadolazeće doba godine. Ipak, upozorava na to i Vakula, te dugoročne prognoze ipak treba uzimati s dozom rezerve.

Ove su godine, primjerice, kompjuterski modeli potpuno promašili dugoročne prognoze za veljaču i ožujak (najavljivali su toplo vrijeme, bilo je iznimno hladno), ali su zato prilično dobro predvidjeli razvoj vremena proteklog ljeta, osobito kada je riječ o temperaturama…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...