Accuweather objavio dugoročnu prognozu: Ovakvu zimu nismo očekivali, evo što nas sve čeka

Prema sadašnjim meteorološkim predviđanjima, ova zima ne bi nam trebala biti vrlo zubata.

Poznati meteorološki servis Accuweather, objavio je prognozu svog meteorologa Erica Lesitera koji tvrdi da će zima na Balkanu, baš kao i u većem dijelu Španjolske i Portugala te u Italiji, biti iznadprosječno topla.

Za razliku od ovog dijela Europe, Velika Britanija, Irska te sjever Njemačke i Francuske imat će česta olujna nevremena dok će istočna Europa i Rusija imati pravu hladnu zimu.

Sezona olujnih nevremena iznad Velike Britanije i Irske počela je još u rujnu s olujama Ali i Bronagh, a takvo će se vrijeme zadržati veći dio zime. Tijekom prosinca ove oluje preselit će se iznad Belgije, Nizozemske i sjeverne Njemačke. Unatoč, velikim očekivanim padalinama, vjerojatno neće doći do katastrofalnih poplava kakve su bile na prijelazu s 2013. na 2014. godinu.

Nema zime ni za Francuze

Temperature diljem tog dijela Europe bit će iznadprosječne za to doba godine jer će oluje koje stižu s Atlantika donijeti topliji zrak koji će spriječiti ulazak hladnog sibirsmkog zraka na to područje.

Iako će i Francuska i Njemačka imati znatno vlažniju zimu, temperature će i tamo ipak biti iznad prosjeka.

Iberski poluotok zaobići će ove kiše pa će temperature biti još više od prosjeka. Moguće su neke oluje tijekom prosinca dok bi ostatak zime trebao biti suh. Ova suha zima mogla bi pripremiti teren za opasne šumske požare sljedećeg proljeća i ljeta.

Topla zima na Balkanu

Suho vrijeme će se tijekom zime preseliti i na Italiju, koja će se tijekom jeseni boriti s kišama i poplavama, a visoke, iznadprosječne temperature će vladati i iznad Balkanskog poluotoka čime će se smanjiti šanse za snijeg na nižim nadmorskim visinama.

Izuzetak je jedino Grčka gdje će hladan zrak i kiša osigurati vlažnu zimu.

Ove zime vjerojatno nećemo opet svjedočiti ‘zvijeri s istoka’, no istok Europe imat će nekoliko prodora hladnijeg vremena koje će na mahove prodrijeti prema središnjoj Europi. Najhladnije će biti na području od Finske do Ukrajine, gdje se očekuje i najviše snijega.

Taj će prodor zraka u siječnju i veljači doći do Češke, Austrije i Poljske te će rezultirati značajnijim snježnim padalinama, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...