određen mu istražni zatvor u trajanju od mjesec dana

Badurina i uhićeni trojac iz Ostree izvukli 67 milijuna kuna, u džep stavili i državne poticaje

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Vlasnik stankovačke tvornice ribe Ostrea, Neven Badurina u razdoblju od rujna 2003. godine do 25. svibnja 2018. bez ikakve je valjane osnove, sa žiro računa društva podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od 48.173.266,70 kuna.

Naime, kriminalističko istraživanje ovog slučaja trajalo je punih sedam mjeseci, a 48-godišnjaku s Paga koji je uhićen je zbog zlouporabe povjerenja, utaje poreza,te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Radilo se o poticajima koje je dobio od Ministarstva poljoprivrede, a koji su trebali služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Badurinu se sumnjiči da je u međusobnom dogovoru s 62-godišnjim Mladenom Jurlinom iz Zadra, te 28-godišnjim Valentinom Lukinetom i 44-godišnjim Hrvojem Butkovićem iz Zagreba po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 5.121.781,90 kuna, u poslovnim knjigama društva tijekom kolovoza 2016. godine prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim trgovačkim društvima po osnovi izvedenih radova i isporučene opreme na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu za potrebe društva, iako su svi navedeni znali da nikakvi radovi nisu izvršeni, niti je isporučena bilo kakva oprema od strane navedenih društava, a niti je društvo isto platilo. Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava, a temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova.

Na opisani način državni proračun RH u razdoblju od 03.09.2003. do 25.05.2018. oštećen je za ukupan iznos od 18.917.227,98 kuna, te oštećeno trgovačko društvo. za iznos od 48.173.266,70 kuna.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar