Badurina i uhićeni trojac iz Ostree izvukli 67 milijuna kuna, u džep stavili i državne poticaje

Vlasnik stankovačke tvornice ribe Ostrea, Neven Badurina u razdoblju od rujna 2003. godine do 25. svibnja 2018. bez ikakve je valjane osnove, sa žiro računa društva podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od 48.173.266,70 kuna.

Naime, kriminalističko istraživanje ovog slučaja trajalo je punih sedam mjeseci, a 48-godišnjaku s Paga koji je uhićen je zbog zlouporabe povjerenja, utaje poreza,te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Radilo se o poticajima koje je dobio od Ministarstva poljoprivrede, a koji su trebali služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Badurinu se sumnjiči da je u međusobnom dogovoru s 62-godišnjim Mladenom Jurlinom iz Zadra, te 28-godišnjim Valentinom Lukinetom i 44-godišnjim Hrvojem Butkovićem iz Zagreba po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 5.121.781,90 kuna, u poslovnim knjigama društva tijekom kolovoza 2016. godine prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim trgovačkim društvima po osnovi izvedenih radova i isporučene opreme na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu za potrebe društva, iako su svi navedeni znali da nikakvi radovi nisu izvršeni, niti je isporučena bilo kakva oprema od strane navedenih društava, a niti je društvo isto platilo. Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava, a temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova.

Na opisani način državni proračun RH u razdoblju od 03.09.2003. do 25.05.2018. oštećen je za ukupan iznos od 18.917.227,98 kuna, te oštećeno trgovačko društvo. za iznos od 48.173.266,70 kuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...