FOTO Šetnica u Jazinama i nakon čišćenja puna oštećenja! Rupe popunjavaju bijelim cementom

Rekonstrukcijom uvale Jazine, nasipanjem mora, gradnjom obalnog zida, postavljanjem kamena i javne rasvjete, Zadar je dobio gotovo 130 metara dugu šetnicu u srcu grada.

Prije 15-ak dana, zbog sitnih čestica asfalta koje su se zalijepile na kamen, a čemu je pridonijela i kiša, izvedeni su radovi na njegovu čišćenju. Iako se ponovno zabijelio – kamen je sav oštećen i ruiniran i uopće se ne prepoznaje da je ovdje manje od pola godine.

Na pitanje jesu li oštećenja nastala uslijed čišćenja ili u nekim drugim okolnostima, iz Županijske lučke uprave Zadar odgovaraju:

– Ugrađeni kamen je vapnenačkog podrijetla te ima osobinu da prima vodu u sebe. Površinski ogled sjene na kamenu od vlage i vodoupojnosti mijenja se kroz vrijeme, ovisno o rosi, jugu, buri…Isto tako može primiti i prljavštinu. Kamen kao prirodni materijal, tokom vremena i uslijed promjene godišnjih doba i vremenskih prilika dobiva svoju patinu, objašnjavaju i napominju kako čišćenjem kamena može doći do njegova “ispiranja”.

– Kamene pozicije se mogu oprati kemijskim sredstvima bez sadržaja solne kiseline ili strojno-„miniwash“. Prilikom pranja „miniwashom“ može se dogoditi točkasto ispiranje kamena što se sanira bijelim cementom ili epoksidnim smolama. Saniranje bijelim cementom popunjavamo vapnenačku poru kamena. Kamen se uvijek može i impregnirati i zaštiti. Kamenarske uzance pretpostavljaju održavanje kamena tokom vremena, osobito na hodnim površinama, izloženosti kamena prašini, asfaltnim i onečišćenjima motornih vozila i guma (ulja), taninu iz lišća drveća, zaključuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...