Na potezu je DORH; Bibinjci žestoko protiv sječe borova, Općina prijavila Ministarstvo poljoprivrede

Načelnik Bibinja Bruno Bugarija izjasnio je da misli da su stručne službe koje su dale suglasnost ili neznalice ili je sječa osmišljena za izvlačenje europskog novca.

Odvjetnik Općine Bibinje Luka Mrkić priopćio je kako je Općina podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru radi učinka možebitnog kaznenog djela pustošenje šume.

Koncesionar Marin Medić, koji pili borove da bi zasadio nasad rogača, za koji je iz europskih fondova dobio 8 milijuna kuna, to demantira. “Ne, to nije istina. Pozvat ću se na dopis Ministarstva poljoprivrede. Dobili smo dozvolu od Savjetodavne agencije“, izjasnio se Medić.

Dobio je od vlasnika koncesiju na zemljište u trajanju od 18 godina. Vlasnik je samostan zadarskih benediktinki, no one za komentar o spornoj situaciji nisu bile dostupne. Nadležna služba tvrdi da je sječa dopuštena.

Glavni problem proizlazi iz toga što se propisi tumače različito. U katastarskim knjigama zemljište se vodi kao pašnjak. Što znači da prema zakonu koncesionar ondje može obavljati poljoprivredne radove. Bibinjci su zbog istog problema održali prosvjede u veljači.

Dio mještana se u ponedjeljak okupio u općinskoj upravi. Uvjeravaju da im borovi služe kao zaštita od obližnjeg kamenoloma te da su ih sadili još za vrijeme bivše države, koja časnim sestrama nije priznavala vlasništvo, donosi dnevnik.hr.

Otpor je otišao toliko daleko da je koncesionar putem telefona dao do znanja da cijeli pokret doživljava kao čistu sabotažu njegovog poduzetničkog projekta. “Od fizičkog napada na mene do paljenja traktora prije nekoliko dana“, kaže Medić.

Dok dvije suprotstavljene strane jedna drugoj ne popuštaju, idući na potezu je DORH.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...