Posljedice strašnog juga i u Zadru; Zatvorena Trpimirova obala, vjetar čupa stabla i telefonske stupove

Strašno! Jedina je to riječ koja najbolje opisuje udare juga i posljedice koje ono ostavlja diljem Dalmacije. Ni Zadar, na žalost, nije izostavljen.

Tako je danas na našem području zbog jakih udara juga nekoliko telefonskih stupova i stabala doslovce iščupano iz zemlje, pa su dežurne službe intervenirale u Kukljici i Biogradu.

Stablo se srušilo i kod crkve na Ploči, te u Ulici Svetog Vinka Paulskog. Telefonski stup iz zemlje je iščupan i u Crnome.

Večeras je za sav promet zbog ogromnih valova i velike količine kamenja iz mora zatvorena Obala kneza Trpimira, a centar 112 zaprimio je nove dojave o srušenim stablima na Krešimirovoj obali, sveučilišnom kampusu, Putu Dikla, Putu Nina te u Zrinsko-frankopanskoj ulici na Relji.

Iz zadarske podružnice HEP ODS-a doznajemo kako povremeno diljem županije dolazi do prekida u opskrbi električnom energijom.

U uvali Maestral od kopna je zbog naleta juga odsukana jedrilica.

Evo što nas očekuje u nastavku tjedna…

Utorak će početi vrlo nestabilno tako da su rano ujutro moguća jača nevremena, osobito na jugu zemlje, između Splita i Dubrovnika gdje u samo nekoliko sati može pasti vrlo obilna kiša, više od 50 litara po četvornom metru.

Nakon 9 sati u cijeloj zemlji slijedi smirivanje i razvedravanje, pa će drugi dio utorka biti sunčaniji, ali i mirniji! Naime, vjetar će polako slabjeti, iako će na Jadranu će i dalje biti barem umjeren, a lokalno i jak. Okrenut će na opasan lebić, koji uzrokuje ukrižane valove, pa je vrlo neugodan za plovidbu, ali i za luke okrenute prema jugozapadu jer gura more prema obali takvih luka. Temperatura će u cijeloj zemlji biti oko 20 °C.

U srijedu će na kopnu biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja i ono što je mnogima najvažnije – suho, bez kiše! Pripazite samo na nešto svježije i maglovito jutro, temperatura će se nakon nekoliko dana ponovno spustiti ispod 10 °C. Slično će biti i u četvrtak ujutro, na blagdan Svih svetih. Poslijepodne pak sve više oblaka, pa predvečer može biti i malo kiše ponajprije na zapadu.

Za vikend nova stabilizacija tako da će biti više sunca, a pratit će ga i zatopljenje. Temperatura će tako početkom studenog prelaziti 20 °C, u Slavoniji bi mogla dosegnuti i 25 °C. Tko zna, možda bude srušen i pokoji apsolutni temperaturni rekord za studeni, primjerice u Vukovaru, Županji, Slavonskom Brodu ili Osijeku. Nešto veća vjerojatnost za to je početkom idućeg tjedna, piše Nikola Vikić Topić u svojoj prognozi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...