Preokret; Vlada stopira ukidanje pomicanje satova

Dok je Europska komisija predložila provedbu ukidanja pomicanja sata tijekom proljeća 2019. godine, čini se da se državama članicama Europske unije ne žuri s ukidanjem prakse pomicanja satova s ljetnog na zimsko računanje vremena. Hrvatska je također među državama koje smatraju da je pruženo premalo vremena za odluku hoće li trajno ostati na ljetnom ili zimskom računanju vremena, piše Novi list.

Potrebno je više vremena za analizu

Naime, države članice EU traže više vremena kako bi provele analizu prednosti i mana sezonskog pomicanja kazaljki, tj. kako će ta odluka utjecati na gospodarske sektore te kako bi provele usuglašavanje među različitim resorima.

Pitanjem utjecaja ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena, u Hrvatskoj će biti predmetom analize ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ministarstva poljoprivrede i gospodarstva ili energetike.

Moguće je da dođe do kaosa

Da podsjetimo, Europska je komisija pitala građane EU što misle o tom pitanju. Nakon provedene anketa koja je zabilježila odaziv od 4,6 milijuna ispitanika, pri čemu je čak 84 posto građana glasalo za ukidanje prakse pomicanja sata, Europska komisija je naložila zemljama članicama da do kraja ožujka 2019. godine donesu odluku o tome žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Prema njihovom planu 31. ožujka 2019. bi se posljednji put prešlo na “ljetno” računanje vremena, a u listopadu 2019., one zemlje koje to žele, bi trajno prešle na “zimsko” računanje vremena.

Iako podržava ukidanje sezonskog pomicanja kazaljki, hrvatska Vlada je slično drugim zemljama zabrinuta dužinom rokova za provedbu ukidanja te prakse. Drugi problem koji vidi je u tome da bi mogućnost individualnog izabiranja računanja vremena dovelo do neujednačenog računanja vremena u Europskoj uniji, što bi moglo dovesti do kaosa, posebno u odnosima država koje su u susjedstvu, kao u slučaju Hrvatske i Slovenije.

Stoga je Komisija pozvala na međusobnu suradnju pri odluci o tome koje računanje vremena izabrati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...