Rekontrukcija u sklopu projekta uređenja rive od Morskih orgulja do Foše teškog 50 milijuna kuna

Orkansko jugo i snažni udari valova proteklih dana značajno su oštetili dio obalnog zida i gat na Obali kralja Petra Krešimira IV.

Kako javljaju iz gradske uprave u tijeku je stručni izvid i analiza nastalih oštećenja nakon koje će se moći donijeti odluka o obuhvatu i načinu sanacije tog dijela obale. Donedavno postojeće stanje dijela zadarske rive, pri jakim udarima mora, zahtijevalo je manje povremene zahvate na sanaciji, ali nastala oštećenja nakon posljednjih vremenskih nepogoda takvo je stanje znatno pogoršalo. Iz tog razloga, postavljena je i fizička zaštita dijela oštećene obale.

Grad Zadar je u prethodnom razdoblju napravio potrebne analize i sve podloge potrebne za izradu projekta potpunog uređenja Obale kralja Petra Krešimira IV. od Morskih orgulja do uvale Foša. Taj je projekt također završen i u fazi je izdavanja građevinske dozvole. Kako je procijenjena vrijednost projekta viša od 50 milijuna kuna, projekt predviđa faznu rekonstrukciju.

Posljednje nevrijeme izvanredni je događaj i zasigurno je uzrokovalo oštećenja koja se, prema prvim procjenama, ne mogu trajno otkloniti samo redovitom sanacijom i održavanjem. Stoga je već uspostavljena komunikacija s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Županijskom lučkom upravom kako bi zajedno žurno pokrenuli projekt rekonstrukcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...