Stižu obilne oborine i jak vjetar, rast će vodostaji, a zbog grmljavine mogući i nestanci struje

Idućih dana područje Hrvatske i okolnih zemalja očekuje promjena vremena s obilnim oborinama te jakim i olujnim vjetrom.

Nad naše će se predjele sputiti izrazito vlačan, topao i nestabilan zrak s povećanom koncentracijom pijeska, piše DHMZ.

Kiša, ponegdje blatna, bit će češća i obilnija na Jadranu i u gorskim predjelima. Obilnija oborina je na širem riječkom području moguća već danas i u subotu, ali u nedjelju, ponedjeljak i utorak velike količine kiše bit će duž većeg dijela Jadrana, u gorskom području te unutrašnjosti Dalmacije. Tih dana u 24 sata može lokalno pasti i više od 70 litara kiše po četvornom metru, no važno je naglasiti da u razdoblju od nedjelje do utorka ukupna količina oborine ponegdje može biti veća od srednje mjesečne. Dakle, na pojedinim lokalitetima može pasti i više od 200 litara po četvornom metru. Povremene će kiše biti i u sjevernim kopnenim krajevima, no ne tako obilne kao na Jadranu i u gorju.

Početkom sljedećeg tjedna velike količine kiše past će duž većeg dijela Jadrana, u gorskom području te unutrašnjosti Dalmacije.

Obilne oborine mogle bi izazvati bujice na području uz uz Jadransko more i zaleđu što uključuje Gorski Kotar, Liku i dalmatinsko zaleđe.

Oborine bi mogle utjecati i na povišenje vodostaja, a za vikend će vodostaji rijeke Save rasti.

Uslijed izražene grmljavinske aktivnosti mogući su i kraći prekidi u opskrbi električne energije.

Osim na obilnu oborinu važno je upozoriti i na jak i olujan, na moru i u gorju i orkanski vjetar. Jugo i južni vjetar će jačati i u nedjelju duž većeg dijela Jadrana biti olujno (brzina veća od 17 m/s), a u ponedjeljak i orkansko (brzina veća od 33 m/s). Olujnog vjetra, većinom jugozapadnog, bit će u višem gorju već od danas, a u ponedjeljak će također biti dosegnute i orkanske brzine. Zbog duljeg razdoblja s tako jakim vjetrom posebno će trebati pripaziti prilikom boravljenja i obavljanja radova na otvorenom te se preporuča slijediti upute nadležnih službi. Uz izrazito vjetrovito vrijeme bit će teškoća u kopnenom i pomorskom prometu. U utorak se očekuje slabljenje vjetra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...