MODES traži ostavku načelnika općine Sv. Filip i Jakov, Zorana Pelicarića i poziva DORH zbog sumnje u pokušaj prijevare

“Nakon što je ministar državne imovine Goran Marić 22. listopada 2018. godine darovao općini Sv. Filip i Jakov 40 hektara državnoga zemljišta, s naglaskom da je zemljište darovano za stambeno zbrinjavanje mladih iz općine, mnoge mlade obitelji ponadale su se da bi mogle riješiti svoje stambeno pitanje i da u Sv. Filip i Jakovu mogu graditi svoju budućnost. Međutim, kao i puno puta do sada, ponovila se stara hrvatska priča.

Naime, načelnik općine Sv. Filip i Jakov samovoljno i bez znanja općinskog vijeća raspisuje natječaj u kojem ne samo da nema niti riječi o mladim obiteljima već se u natječaju za predmetno zemljište stavlja početna cijena od 65 eura, a sam natječaj je koncipiran po sistemu licitacije, odnosno tko da više. Očita namjera načelnika Pelicarića i lokalnog HDZ-a bila je da se na brzinu zaradi što više i po mogućnosti da to nitko ne primijeti (što nas i ne čudi s obzirom na povijest koju ta stranka ima) i naravno da bogati pojedinci budu upravo oni koji to jedini mogu i kupiti. To potvrđuje i trajanje natječaja od osam dana (?!?)! Pa koja to prosječna hrvatska mlada obitelj može izvaditi desetke tisuća eura u roku od osam dana? Ni jedna! Ali to nije ni bitno kad to očito i nije bilo namijenjeno za njih.

Na kraju, kao i na početku priče morao se umiješati i ministar Goran Marić koji je zatražio hitno poništenje natječaja i zato mu HVALA jer, da nije, bilo bi po onoj-tko je jamio, jamio je! No, mi ne možemo tek tako prijeći preko toga i zaboraviti sve kao da se ništa nije dogodilo.

Cijeli slučaj i ova afera pobuđuje sumnju da je ovo bio na sreću neuspješan pokušaj prijevare, ne samo mještana općine Sv. Filip i Jakov već i same države. Da to nije tako, ne bi ministar Marić ni poništavao natječaj, a ako je sve čisto i onako kako bi trebalo biti, onda nema ni razloga za poništavanje istog. O moralnoj i ljudskoj dimenziji ovog događaja bespredmetno je i govoriti: Niti je moralno niti je ljudski to što je napravljeno, ali euri su očito bili jači.

Zbog svega navedenoga, te zbog utemeljene sumnje u pokušaj prijevare, tražimo neopozivu ostavku načelnika općine Sv. Filip i Jakov, Zorana Pelicarića, te ujedno pozivamo DORH da ispita sve okolnosti ovog slučaja te utvrdi postoje li elementi kaznenog djela u pokušaju.”

Predsjednik MODES-a Sv. Filip i Jakov

Dalibor Katuša

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...