Udar na kućni budžet; Krumpiri poskupili za čak 47 posto, a voće za 34 posto!

Dok iz Sabora dolaze dobre vijesti kako će od sljedeće godine PDV biti manji za neke proizvode, prema podacima Državnog zavoda za statistiku cijene nekih proizvoda, koje svi rabimo gotovo svakodnevno, su od lani znatno porasle.

Naime, prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine porasle za 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu su cijene biljnih proizvoda porasle, a stočnih pale.

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 17,9 posto na godišnjoj razini, dok su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda pale za 3,1 posto.

Porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, prouzročen je rastom cijena krumpira, za 46,6 posto, voća, za 34,1 posto, žitarica, za 8,5 posto i vina, za 2,6 posto.

Istodobno je zabilježen pad cijena industrijskog bilja, za 2,1 posto i povrća, za 3,9 posto.

Na pad cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda utjecao je pad cijena svinja, za 14,9 posto, peradi, za 7,5 posto, konzumnih jaja, za 4,7 posto i goveda, za 0,4 posto.

Istodobno je cijena mlijeka – kravljeg, ovčjeg i kozjeg – porasla za 3,1 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim razdobljem porasle su za 4,8 posto, na što je najviše utjecao rast cijena stočne hrane i energije.

Cijene stočne hrane su porasle za 18,6 posto, a energije 18 posto. Porasle su i cijene veterinarskih usluga, za 1,8 posto.

Istodobno su cijene sjemena i sadnog materijala pale za 10 posto, a cijene gnojiva za 3,6 posto, pokazuje nedavno objavljeno izvješće DZS-a, donosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...