EU propisi od svibnja; Evo koliko ćemo maksimalno plaćati SMS-ove i cijene poziva

Na sastanku Vijeća ministara EU za promet, telekomunikacije i energetiku, održanom u utorak u Bruxellesu, potvrđeni su zakonodavni akti koje je 14. studenoga usvojio Europski parlament. Riječ je o reformi regulatornog okvira za elektroničke komunikacije, odnosno Direktivi o uspostavi Europskog zakonika elektroničkih komunikacija te Uredba o Tijelu europskih regulatora za elektroničke komunikacije. Time je okončan zakonodavni postupak započet u rujnu 2016., kad je Komisija EU u zakonodavnu proceduru uputila ova dva prijedloga, kao dio strategije Jedinstvenog digitalnog tržišta, prenosi Tportal.

Regulirane maloprodajne cijene
Za krajnje korisnike najznačajnija je novost da se ovim propisima regulira maloprodajna cijena telefonskih poziva i SMS poruka koje se upućuju unutar država članica Europske unije. Regulirane će biti maloprodajne cijene koje se naplaćuju potrošačima, odnosno fizičkim osobama koje te usluge koriste za svrhe koje nisu ni trgovačke, ni obrtničke niti profesionalne. Maksimalno dopuštene cijene iznosit će 0,19 eura po minuti za pozive te 0,06 eura po SMS poruci. Ove cijene ne uključuju PDV.

Regulacija maloprodajnih cijena telefonskih poziva i SMS poruka primjenjivat će se od 15. svibnja 2019. godine, a HAKOM će prethodno krajnje korisnike upoznati sa svim detaljima. Ostale odredbe Zakonika tek trebaju biti prenesene u nacionalna zakonodavstva država članica, nakon čega će se primjenjivati u praksi. Države članice imat će rok od dvije godine za prenošenje odredbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...