Prosvjed podrške pretučenoj Loreni u Rijeci i Poreču; U 58 posto slučajeva olakotne okolnosti po počinitelja uzimaju se u obzir

Mirno okupljanje Sve po zakonu bit će održano 27, prosinca u 18 sati na Jadranskom trgu u Rijeci i na Trgu slobode u Poreču kako bi još jednom zatražile od vladajućih da implementiraju Istanbulsku konvenciju, ali i pružili/e podršku pretučenoj djevojci Loreni Gurlica iz Zadra.

Nasilnik Darko Kovačević pušten je da se brani sa slobode nakon isteka šestomjesečnog pritvora radi brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene Gurlica. Pušten je isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika, pišu organizatori iz riječke Udruge PaRiter te Centra za građanske inicijative Poreč, piše Novi list.

Prema stručnoj analizi pravomoćnih sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012.-2016., koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rezultati su pokazali sljedeće: kao olakotne okolnosti po počinitelje, uzete u obzir u 58% slučajeva, bili su prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika.

Otegotne okolnosti koje su zanemarene u 78% slučajave bili su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...