Slučajevi gripe potvrđeni u cijeloj Hrvatskoj, ovaj pandemijski virus dominira

U Hrvatskoj je započela sezona gripe, a prema dosad analiziranim uzorcima dominira virus H1N1, sličan onom pandemijskom virusu “svinjske gripe” iz 2009. godine.

Trenutačno su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđena 34 pozitivna uzorka od svih analiziranih koji su pristigli iz svih dijelova zemlje. Upravo je rasprostranjenost jedan od preduvjeta koji pokazuju da je virus raširen odnosno da je epidemija bolesti započela, piše večernji.hr.

– Osim što imamo pozitivne uzorke iz svih dijelova Hrvatske, drugi preduvjet prema propozicijama Svjetske zdravstvene organizacije za početak epidemije jest da je više od deset posto pozitivnih pacijenata od svih uzoraka koje testiramo, a kod nas je to puno više. Naravno da 34 uzorka pozitivna na gripu ne znači da je toliko i oboljelih jer taj je broj najmanje sto puta veći i oba preduvjeta su dokazana te možemo reći da je epidemija gripe u Hrvatskoj počela – objašnjava dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu.

Spomenuti virus H1N1 trenutačno dominira, no drukčijeg soja nego u sezoni 2009. godine, a utvrđeni su i virus H3N2 i tip B. Kako će objasniti dr. Draženović, na temelju dinamike tek će se vidjeti kako će se virusi gripe kretati, ali napominje kako ove godine sezona u usporedbi s lanjskom “kasni” tek tjedan dana.

– Kod gripe je dosta bitno koliko traje, a prošla sezona koja je bila doista intenzivna počela je samo tjedan dana ranije nego ove godine. Kad krene ranije, onda gripa dulje i traje, a i ove je godine sezona rano počela – kaže dr. Draženović dodajući da za cijepljenje nikad nije kasno jer se gripom može zaraziti i u ožujku ili travnju.

Kad je riječ o cijepljenju kao prevenciji, svih 320 tisuća doza trovalentnog cjepiva protiv gripe je potrošeno, ali krajem tjedna bi trebalo doći dodatno naručenih deset tisuća doza. Za podatak o dostupnosti najbolje je, poručuje dr. Draženović, kontaktirati županijski Zavod za javno zdravstvo. Nabavljene su i dodatne doze četverovalentnog cjepiva koje se može samostalno, bez liječničkog recepta, kupiti u ljekarnama po cijeni od oko sto kuna. Kada se sve to zbroji, oko 360 tisuća ljudi ukupno se cijepilo, što je oko trećina preporučenih prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, kako će reći dr. Draženović.

Dio tih kriterija krovne zdravstvene institucije jest preporuka za cijepljenje kroničnih bolesnika, oboljelih od dijabetesa, starijih od 65 godina, dakle u Hrvatskoj bi se, kada bi se uvažavale takve preporuke, trebalo cijepiti oko 900 tisuća ljudi. Učestalu bojazan i predrasudu da se će se razboljeti nakon cijepljenja dr. Draženović otklanja objasnivši kako u cjepivu nema živog virusa i da se cijepljenjem ne može dobiti ni pogoršati gripa.

– Nema brige ni ako se čovjek cijepi usred sezone gripe. Dogodi li se da oboli odmah sutradan, dok još nije stvorio protutijela, gripa neće zbog toga biti jača niti će mu cijepljenje naškoditi – govori dr. Draženović. Prema trenutačnim europskim podacima, gripa je niskog intenziteta u većini zemalja Europe, piše večernji.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...