Do 2021. godine osvijetlit će se većina ulica na otoku Viru

Velikim projektom gradnje javne rasvjete, odnosno modernizacije postojeće javne rasvjete i postavljanja takozvanog visokoenergetskog učinkovitog izvora svjetla, komunalno poduzeće „Vir održavanje“ postupno će osvijetliti većinu postojećih ulica na otoku Viru. U program građenja javne rasvjete s iznosom od 2,5 milijuna kuna u 2019. godini uključene su ulice u naseljima Prezida Miljkovica, Biskupljača, Kozjak, Luka Pedinka i Žitna, dok će se ukupno pola milijuna kuna još izdvojiti za javnu rasvjetu od Virskog mosta do Centra.

– Do kraja ožujka novom rasvjetom riješit ćemo ulice u naseljima Prezida, Miljkovica i Luka, odnosno ulice duž Starog puta od uvale Radovanjice do izlaza na cestu D-306. Naručeno je 200 LED rasvjetnih tijela, pa ćemo vrlo brzo početi s postavljanjem – kaže inženjer Ivica Pavlović iz komunalnog poduzeća „Vir održavanje“ koje izvodi projekt postavljanja javne rasvjete na otoku Viru. Dosad je ovim projektom modernizacije već riješeno 110 rasvjetnih tijela od Kolodvora do Radovanjice, pa će sa skorim postavljanjem nove rasvjete do ceste D-306, nešto više od 300 visokoenergetskih učinkovitih izvora svjetla snage 19-36 vati obasjavati ulice. Projekt modernizacije virske rasvjete počeo je novim osvjetljavanjem Marine VII i VIII, a nastavljen je u Slatini, Prezidi i Centru u ulici Borisa Krnčevića. Trenutno na Viru s novom i ranije postavljenom ima 2.300 postavljenih rasvjetnih tijela ili oko 80 kilometara ulica i cesta pod rasvjetom, a do 2021. godine s realizacijom projekta modernizacije ukupno će na otoku svijetliti preko 3.000 tijela javne rasvjete.

– Projekt javne rasvjete za cijeli otok Vir u fazi je ishođenja građevinske dozvole koja je pred skorim dobivanjem. Time ćemo riješiti 19 kilometara javne rasvjete, a u planu je i dodatnih 12,5 kilometara kojima ćemo obuhvatiti sve ulice koje nisu bile projektno obrađene i za koje nije bilo građevinske dozvole. Projektno ćemo tada imati 95 posto ulica s građevinskom dozvolom za javnu rasvjetu – još ističe inženjer Pavlović.

Program građenja komunalne infrastrukture u 2019. godini procijenjen je na 18,3 milijuna kuna, a s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti 11,4 milijuna kuna – daje gotovo polovicu ovogodišnjeg budžeta Općine Vir. Taj će se program građenja komunalne infrastrukture osigurati iz komunalnog doprinosa (13,5 milijuna kuna) i ostalih prihoda (4,8 milijuna kuna), a pored gradnje i postavljanja javne rasvjete, uključuje građenje javne površine (trgovi, pločnici, javni prolazi, šetališta), prometnica i prometne površine, vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...