Marko Vučetić: “Ne treba nam predsjednik koji mjesecima ne može donijeti odluku”

Gost Novog dana bio je nezavisni saborski zastupnik i prvi koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Marko Vučetić.

Zašto ste odlučili najaviti svoju kandidaturu za predsjednika države?

“Najavio sam je isključivo zbog toga jer kao zastupnik imam dužnost skrbiti o urednom funckioniranju državne vlasti. To bi, po ustavnim kategorijama, trebala predsjednica, no svi građani smo dužni skrbiti o Ustavu. Kod predsjednice je uočljivo da je svoju dužnost svhatila kao dužnost glumatanja u javnosti i zbog toga sam smatrao da treba predsjednicu obavijestiti da ne radi svoju funkciju, a to je moguće ako shvati da netko drugi želi tu funkciju.

Predsjednica nije konzumirala nijedan članak Ustava koji se treba reflektirati prema građanima. Ona je to shvatila na izmjenjivanju uloga koje će joj omogućiti lagodan život. Ako napravimo presjek njezinog djelovanja ne možemo naći gotovo niti jednu aktivnost gdje bi se osjetila njezina državnička uloga. I ovo zadnje pomilovanje je najavljeno na skandalozan način, putem medija predsjednica poziva osuđenika da napiše molbu koju će mu ona odobriti. Jedan predsjednik to tako ne radi. Ako je shvatila da postoji problem unutar pravosudnog sistema, onda može iskoristiti svoj autoritet da promijeni te stvari. U ovom slučaju imamo ne konzumaciju ustavnih ovlasti da može pomilovati koga želi, nego opet konzumaciju njezine želje da ostane na toj funkciji koja joj omogućuje lagodan život.”

Koliki može biti utjecaj predsjednice?

“Može se utjecati puno više nego što ona čini, ona je sukerator vanjske politike, vrhovna vojna zapovjednica. Kad se radi o nabavci aviona mi nismo uočili nikakvu njenu aktivnu, proaktivnu klogu, nego je opet u ulozi izmjenjivanja novonastalih emocija s HDZ-om koje će omogućiti da joj HDZ da potporu u idućem izbornom ciklusu. Ustavne ovlasti jesu konfuzne, jesu takve da su predsjednika svele gotovo na razinu stanovnika Pantovčaka, no i u ovakvim okolnostima je mogla izvršiti proaktivniju ulogu.”

Kod nabavke aviona predsjednica tvrdi da nije aktivno sudjelovala. Je li znala, trebala, mogla znati?

“Znala je ili je trebala znati, to je na istoj razini, snosi odgovornost kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga. Ukoliko zbog takvih ustavnih ovlasti nije mogla u bitnim stvarima djelovati, onda je trebala napraviti simbolički čin i podnijeti ustavku. Kad sam rekao da bih povukao kandidaturu da se pojavi netko tko je bolji od mene, mislio sam isključio na shvaćanje dužnosti. Da sam ja shvatio da ne bih mogao izvršiti ovlasti Ustava, da bih ostavku i da bi ostavka trebala omogućiti novu arhitekturu vlasti. Toga kod nas nema.”

Predsjednica je na početku mandata najavljivala da će “lupiti šakom o stol”, no nismo vidjeli puno.

“Mi smo tu njezinu sliku da će lupiti o stol i pozvati Vladu na stol shvatili kao političko lupanje, no to se na kraju svelo na to da to možemo promatrati kao njenu želju da sudjeluje kao učitelj praktičke nastave u stolarskoj školi. Ona tu nije napravila ništa. Javnost je pratila demonstriranje mišića premijera i nemoć predsjednice. Učinila je sve da onemogući povjerenje građana prema predsjednici. Mi smo zahvaljujući njoj predsjednicu sveli na dopadljiv lik s kojim se možemo familijarizirati na osobnoj razini, ako smo fan nogometa, izmještanja ureda, ali se nismo familijarizirali s jednom državničkom funkcijom i ovlastima. Predsjednica nije ostvarila kontat s premijerom, nego s predsjednikom HDZ-a i to na način da mu se podvlastila. Imamo članicu HZD-a, koja formalno to nije, ali je emocionalno i karijerno, koja čini sve da bude dopadljiva HDZ-u, a ne da bude sukreator politika.”

Puno se u posljednje vrijeme priča o sigurnosno-obavješajnom sustavu, u kakvom je on stanju?

“Naše političke afere koje se generiraju i afere sigurnosnog sustava su na razini jedne metodike predškolskog odgoja, puštamo neke slike… Afera koja je nastala, a tiče se i sigurnosnog sustava je ozbiljana afera, afera savjetnik je ozbiljna afera. Ako predsjedničin savjetnik kaže da mu je netko iz tog sustava prijetio, imamo dvostruki skandalozni odnos prema tome. Prvi je ako on ne govori istinu, trebao bi snositi odgovornost jer ne govori istinu. Ukoliko nitko ne pokrene njegovu odgovornost, ja smatram da govori istinu. Ako govori istinu onda je skandalozno da je sigurnosno-obavještajni sustav u funkciji osobe koja obnaša funkciju predsjednice.”

Najavili ste ulazak u kampanju, što su vaši prioriteti?

“Prioriteti su svakako u tome da se promisli ustavna uloga predsjednika RH, smatram da ona nije dobro riješena i da se shvati da predsjednik ima preveliki legitimitet, a premale ili konfuzne ovlasti i nema nikakve operativne modele da provede što bi trebao provesti. Smatram da bi u ovom izbornom ciklusu predsjednika posljednji put trebali birati po ovom modleu, predsjednika bi trebalo birati u Saboru, da Sabor bude tijelo uistinu iznad premijera i koje će birati predsjednika. Ja sam da se u kampanji napokon rasvijetli koja je to uloga predsjednika i da vidimo da je to prema sadašnjim ustavnim ovlastima nemoćno biće.”

Dosad je na predsjedničkim izborima pobjeđivao kandidat koji nije iz vladajuće većine.

“Ako uzmemo u obzir da su kao predsjednici uglavnom birani oni koji nisu bili iz pozicije, onda se Kolindi Grabar-Kitarović loše piše, a piše joj se loše ako se pojavi kandidat koji je radikalno različit u odnosu na nju.”

Zašto dosad gotovo nitko nije istaknuo svoju kandidaturu?

“Radi se o karijernom shvaćanju dužnosti. Kada netko uđe u karijerni politički lanac ljudi se promijene. Pričaju o skromnosti, a istovremeno koriste sve benefite. Prošlog tjedna sve stranke su se jednoglasno usuglasile da podijele taj plijen za redovito funkcioniranje stranaka.”

Da su sada izbori i rezultati budu prema anketama, kako bi izgledao parlament?

“Vladajuća većina je uvijek većina na razini HDZ-a ili para HDZ-a. Onaj tko se ne usudi promijeniti teritorijalni ustroj mora biti svjestan da HDZ uvijek vlada, čak i kad je SDP na vlasti.

HDZ će opet naći svoje partnere, pa i u Mostu. Niti jedna desna stranka ne može koalirati s nikim osim vlastitom majkom, a to je HDZ.”

Ako se kandidira Zoran Milanović, biste li povukli svoju kandidaturu?

“Ne bih, on je već dobro znan političar koji je bio premijer, na toj funkciji je iskazivao određenu ogorčenost i već nekoliko mjeseci se spominje njegovo ime i on nije u nekoliko mjeseci donio odluku. Nama ne treba predsjednik koji će mjesecima čekati da donese odluku jer takvu glumačku družinu već imamo na Pantovčaku.”

Spominje se i moguća kandidatura Milana Bandića?

“On je vječiti kandidat unutar političkog, ali i pravosudnog sustava. Gospođa Dalija Orešković dobro je rekla da on prvo mora riješiti svoj problem s pravosudnim sustavom, a tek onda sudjelovati ili ne u političkom životu. On je personifikacija, nažalost ne jedini, sveh onog lošeg u RH – elitizma, klijentelizma, nerazumijevanja politike, forsiranja vlastitog ega.”

Ivan Vilibor Sinčić?

“Još nije najavio, ali to će opet biti kandidatura koja je na razini simulakruma između antisistemske i sistemske stranke. Bit će zanimljiva kandidatura, ali opet ne ona pred kojom bih ja nestao.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...