Modna revija i radionica Udruge Ruta na Škrapingu i Sajmu otočnih proizvoda

Na 10. Sajmu otočnih proizvoda koji se održava za vrijeme Škrapinga 2019. sudjelovat će i Udruga „Ruta“ s Cresa koja će na štandu izložiti originalne predmete od creske vune i slikovnicu „Majstor Macmalić“.

Svi zainteresirani imat će priliku pogledati i zanimljivu modnu reviju s njihovim originalnim odjevnim predmetima od vune koji imaju oznaku HOP a koja će se održati u subotu 09.03. navečer od 19:00 sati u restoranu „Sovinje“ u Tkonu, nakon svečanog proglašenja pobjednika Škrapinga 2019. Modeli koji će nositi modnu reviju će biti upravo natjecatelji škraperi i škraperice, koji će uveličati događanje i istaknuti vrijednost nematerijalnih proizvoda koji imaju oznaku HOP.

U nedjelju 10. ožujka 2019. u Galeriji na katu Škraping centra Udruga „Ruta“ s Cresa održat će i edukativnu radionicu filcanja vune i izrada cvijeta od vune, a moći će se razgledati i izložba fotografija nastalih kroz projekt „Tajna Macmalića“.

Na ovaj način manifestacija Škraping spaja „Hrvatski otočni proizvod“ sa svim posjetiteljima te upoznaje javnost sa vrijednosti projekta HOP kojeg je nositelji i Škraping od 2010. g.

Udruga „Ruta“ osnovana je 2000. godine s ciljem obogaćivanja društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta mjesta i otoka Cresa. Svojim djelovanjem i aktivnostima nastoje oživjeti i/ili očuvati stare zanate, znanja, iskustva i tradicije te humanizirati turističku ponudu. Polazeći s osnova održivog razvoja otočke sredine, Ruta danas svoj rad bazira na radu kroz projekte koji imaju za cilj popularizaciju rada s vunom kroz kreativne radionice sa djecom, mladima i ostalim zainteresiranima, a osnova rada je izrada uporabnih i ukrasnih predmeta od vune Creske ovce Pramenke, tehnikom filcanja.

Udruga je organizator brojnih projekta koji su odavno prešli granicu otoka Cresa i naše države. Radionice filcanja i problem odbačene vune prezentiraju diljem Hrvatske, a sve češće i u susjednim državama. Tečajeve obrade vune tehnikom filcanja za djecu i odrasle održali su u Zagrebu, Opatiji, Rijeci, Omišlju, Krnjaku, Krku, Zadru, Puli, Novoj Gradiški,Varaždinu, Sanskom mostu, Bjelovaru, Poreču, na otoku Braču i Murteru, i u Luksemburgu, a tečajeve je dosad završilo oko 5 000 polaznika.

U udruzi koja broji desetak aktivnih članova djeluje i velik broj volontera, a sve aktivnosti koordinira voditeljica Vesna Jakić. Udruga „Ruta“ dobitnik je brojnih priznanja za rad i kvalitetu, a njihovi proizvodi nose i prestižnu oznaku „Hrvatski otočki proizvod“. Udruga od početka 2015. provodi projekt ”Majstor Macmalić” kojeg financira Europski socijalni fond, a riječ je o legendarnom creskom patuljku Macmaliću koji nosi i oznaku „HOP“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...