Na Sajmu otočnih proizvoda u Tkonu nastupit će 36 izlagača sa svih jadranskih otoka

10. Sajam otočnih proizvoda za vrijeme manifestacije Škraping Tkon – otok Pašman 2019. održat će se po prvi puta u Škraping centru u Tkonu, a trajati će tri dana od 8. – 10. 3. 2019. Svečano otvorenje sajma biti će u subotu 09.03. u 10:15 sati uz nastup KUU „Kunjka“iz Tkona, Klape „Sveta Cecilija“ iz Korčule i KUD Koledišće iz Jezera.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. godine.

Na području Općine Tkon preko 30 proizvoda je označeno oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ od toga dva nematerijalna proizvoda: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola.

Na otoku Pašmanu je preko 40 proizvoda i suvenira označeno oznakom HOP (iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman, Neviđane i Ždrelac) te četvrtu godinu zaredom otok Pašman osvaja najviše oznaka HOP koju dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Na Sajmu otočnih proizvoda nastupiti će 36 izlagača sa gotovo svih jadranskih otoka, te se ovaj Sajam ubraja u najveće Sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj. Izlagači dolaze sa otoka Pašmana, Ugljana, Murtera, Paga, Prvića, Hvara, Brača, Korčule, Visa i poluotoka Pelješca.

U nedjelju 10. ožujka 2019. u Galeriji na katu Škraping centra Udruga „Ruta“ s  Cresa održat će edukativnu radionicu filcanja vune i izrada cvijeta od vune, a moći će se razgledati  i izložba fotografija nastalih kroz projekt „Tajna Macmalića“. Isti dan održati će se i predavanje na temu „HOP“, predavač je gđa. Ljubica Ajduković Ugarković, dipl. pol. i voditeljica projekta Hrvatski otočni proizvod, nakon čega će biti organiziran i posjet lokalnom OPG-u Neven Brzić iz Tkona.

Svi zainteresirani imat će priliku pogledati i zanimljivu modnu reviju s originalnim odjevnim predmetima od vune koji imaju oznaku HOP, a koja će se održati u subotu 9. ožujka 2019. od 19:00 sati u restoranu „Sovinje“ u Tkonu. Modnu reviju će nositi upravo natjecatelji škraperi i škraperice i volonteri koji će na taj  način dati značaj nematerijalnim proizvodima koji imaju oznaku HOP. Nakon svečanog proglašenja pobjednika Škrapinga 2019. Također, u sklopu proglašenja pobjednika Škrapinga 2019., od 19:30 do 20:00 sati održat će se Svečana dodjela Diploma za najbolji proizvod/suvenir Sajma, dodjela posebnih priznanja povodom 10 godina Sajma otočnih proizvoda kao i podjela Zahvalnica svim sudionicima Sajma.

Ovogodišnja manifestacija Škraping produžena je na dva tjedna koja će uz Sajam otočnih proizvoda kao glavno popratno događanje, biti ispunjena i nizom drugih zanimljivih događanja, edukativnih predavanja, radionica, izložbi i predstava. Ovom prilikom posebno ističemo radionice na temu HOP-a, te nas tako već u prvom tjednu očekuje etno radionica izrade spara, voditeljice Rajne Brzić koja će se održati u petak 1. ožujka 2019. U četvrtak 7. ožujka 2019. u Domu za kulturu održati će se Etno radionica pletenja sprtica, voditelj Jadran Lukačić i „Radionica pletenja pramcobrana ( brkova ) i bokobrana“- HOP, voditelj Ivan Longin.

Za izlagače Sajma u subotu 9. 3. 2019. od 20:00 sati organizirana je zajednička večera u restoranu „Đardin“ uz nastupom KUU „Kunjka“ i Klape „Sv. Cecilija“ iz Korčule.

Na svečanom otvorenju Sajma nastupiti će KUD „Kunjka“ iz Tkona, Klapa sv. Cecilije iz Korčule i KUD „Koledišće“ iz Jezera sa Murtera.

Organizatori Sajma: Orlić d.o.o., TZ Općine Tkon i Općina Tkon.

Pokrovitelj: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Link Program događanja: www.skraping.hr/hr/program/

www.sajam-tkon.com

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...