Predstavlja se da je iz Zadra; Tko je mladić koji je išarao Tuđmanov spomenik?

Jučer je objavljeno da je uhićen mladić koji je na Tuđmanov kip u Zagrebu nacrtao srp i čekić. Mladić je, kako doznaje Index, prenoćio u policiji.

Policija je prije dva dana objavila fotografije mladića i zamolila građane da im jave njegov identitet. Netko je to i učinio.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo “Oštećenje tuđe stvari”.

Zahvaljujući suradnji s građanima, a ujedno kvalitetnim i korisnim informacijama koje je policija nakon objavljene fotografije mogućeg počinitelja na web stranicama Policijske uprave zagrebačke zaprimila, provedeno je i dovršeno navedeno kriminalističko istraživanje.

Sumnja se da je 5. siječnja oko 23:55 sati došao do Ulice hrvatske bratske zajednice, sprejem crne boje kojeg je donio sa sobom, na postolju spomenika “Franjo Tuđman – prvi hrvatski predsjednik” nacrtao grafit i otišao. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu”, objavili su iz policije.

Facebook mu je pun komunističkih simbola

Radi se o Filipu Drači. Na njegovom Facebook profilu, na kojem stoji da je iz Zadra, sve je puno komunističkih simbola. Tako Filip, među ostalim, objavljuje motive iz Istočne Njemačke ili slike komunističkih borbi.

“Soroš mi je naredio da to učinim”, piše Filip jučer, a očito je da je riječ o sarkazmu.

“Zatražit ću za sebe smrtnu kaznu streljanjem”, piše u drugoj objavi.

“Zaista je točno da se u bajbukani bolje jede nego na slobodi. Pajkani su mi za doručak dali paštete i kruva, ali barem sam jeo doručak”, kaže u trećoj.

“Riječ ”Svjedok” je nekad imala mnogo plemenitije značenje od onog kojeg sam se naslušao maločas”, dodaje u četvrtoj.

Osim što je ljubitelj komunističke ideologije, Filip je i veliki kritičar kapitalizma.

“Kapitalizam je čak i spavanje pretvorio u rad. Ne ideš spavati zato kaj želiš, nego radi posla ujutro. Rad je totalitaran i ništa mu ne može biti suprotstavljeno, čak ni spavanje”, piše Filip u jednoj ranijoj objavi.

“Tko radi, ne posjeduje. Tko posjeduje, ne radi”, pisao je Filip po Facebooku.

“Moj veliki projekt je započeo. Planiram obraditi Marxov Kapital, poglavlje po poglavlje, od korica do korica.

Marxov Kapital su tri glomazne knjižurine koje nitko ne čita, a mnogi bi možda htjeli. Sve zajedno sadrže neke 2000 stranice teksta, i odmah je uočeno da će to biti dostupno samo nekima, što je direktno kontrarno strateškim ciljevima komunista.

Ovi sažeci koje pišem ne bi trebali zamjeniti same tekstove; jedini glupan kojem ja objašnjavam Marxovu ekonomsku teoriju sam ja sam. Ne znam zapravo hoće li ovo nekome pomoći ili neće, ali naravno da je dobro ako pomogne.

Do sad sam obradio prva tri poglavlja koja zajedno sačinjavaju prvi odjeljak prve knjige. Marx ovdje još ne govori ni o klasnoj borbi ni o eksploataciji rada, zabavne stvari nas čekaju tek u drugom odjeljku. Marx ovdje govori o robama, novcu i razmjeni; dakle o svim ekonomskim sistemima općenito. Priprema teren za konkretniju analizu kapitalizma”, pisao je Filip u jesen 2016. godine, a svoje viđenje Marxove ideologije objavio je na blogu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...