Srpske Novosti i zadarski Hrvatski tjednik zaratili naslovnicama

Prizor odrubljene glave na Facebooku koji je izazvao zgražanje, osudu i privođenje, do tog trenutka člana HDZ-a Ivana Đakića tematizirao se i na naslovnicama dvaju tjednika – Novosti i Hrvatskog tjednika.

Novosti su uz naslov “Glava i užas” te popratni tekst “Skoro 30 godina HDZ ustrajno rehabilitira NDH i relativizira ustaške zločine, a onda se zaprepastio kada je jedan mladi član na Fejs stavio fotografiju ustaše s odsječenom srpskom glavom” donijele i ilustraciju Franje Tuđmana koji u ruci drži glavu s partizanskom kapom, piše večernji.hr.

Hrvatski je tjednik, pak, naslov “Jeziva istina” i tekst “Hoće li glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić nakon 30 godina pozvati Pupovca da objasni svoju ulogu u ubojstvu dr. Ivana Šretera?” ilustrirao likom Milorada Pupovca koji u rukama drži krvavi nož i Šreterovu glavu. Zašto se uopće poseže za prikazima odrubljenih glava, prelaze li se time granice, može li se tako nešto smatrati i satirom…

Traže razlog da uzvrate

– I ta je naša naslovnica u duhu ironije za kojom Novosti redovito posežu. Na njoj vidimo simbol HDZ-a koji je skinuo svoju partizansku kapu, a sve je to bilo na temu rehabilitacije ustaštva koju ili provode neke snage unutar HDZ-a ili je toleriraju i omogućavaju. Tu nema nikakvog poziva na nasilje, ne poziva se ni na čije odsijecanje glave. Riječ je o partizanskoj kapi i o odnosu vladajuće stranke prema fašizmu i antifašizmu.

A što se tiče Hrvatskog tjednika, to je zaista utuživa i otvorena poruka mržnje usmjerena na gospodina Pupovca, gdje se njega predstavlja kao nekog koljača, što je zbilja degutantno – kazao nam je glavni urednik Novosti Nikola Bajto. Glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić uzvraća da je njihova naslovnica – u redu.

– Ništa na njoj nije neprihvatljivo jer postoje činjenice iz kojih se može izvesti takva naslovnica u slučaju Pupovca i okrutno umorenog dr. Šretera, što je još 2008. u svojoj knjizi objelodanio Slavko Degoricija. To što je on tamo napisao Pupovac nikada nije demantirao, nije tužio Degoriciju, a nije dao ni objašnjenje javnosti zašto je prevario hrvatsku stranu.

Štoviše, prije nekoliko mjeseci Pupovac se krajnje nemoralno obračunao i s mrtvim dr. Šreterom. U saborskoj raspravi svoje je očite političke protivnike Culeja i Glasnovića, o kojima misli sve najgore, definirao kao gore od samoga Šretera, za kojeg je rekao da im je brat. Iz tih riječi vidljivo je što Pupovac misli o Šreteru pa je postojao i moralni razlog da u ovoj državi netko tog čovjeka priupita za sve laži i podvale.

A kada je u svojim novinama objavio naslovnicu kojom vrijeđa prvog hrvatskog predsjednika i nakon brojnih drugih naslovnica u kojima zaziva krv, onda nitko nije našao razlog da mu se uzvrati. Zato sam sad to učinio s naslovnicom Hrvatskog tjednika, i nije mi žao. Zašto Pupovac misli da su njemu dopuštena sredstva koja drugima zabranjuje? Po čemu je on to mjera svih stvari u ovoj državi? Već 15 godina on svakodnevno vrišti s naslovnica i TV ekrana docirajući hrvatskom narodu, a svi znamo da se i te kako ogriješio o hrvatsku državu – ustvrdio je Marijačić.

Držanje Kodeksa časti

– Kada govorimo o satiri, ne možemo govoriti je li to građanski pristojno ili ne. To je jednostavno satira. Na naslovnicama Novosti redovito je riječ o satiri, što je uobičajen način gledanja na našu svakidašnjicu. To može biti i krajnja satira ili sarkazam, što netko može tumačiti kao nešto neprihvatljivo u pristojnom građanskom društvu, no to je satira, piše večernji.hr.

Ove dvije naslovnice ne bih uspoređivala. Novosti redovito imaju satirične naslovnice i one su nerijetko bile predmet rasprava, ali ne bih se sad upuštala u to je li to prihvatljivo ili ne. Satira mora postojati u društvu. Ona često može biti dvojbena, ali za to sam da je se ne dira. Jer, kada počnete zabranjivati ili problematizirati satiru, onda se treba zapitati kakvo je društvo u kojem živimo. Ipak, moram reći, nisam najsretnija što vidim takve naslovnice, ali uvijek ću se boriti za mogućnost da takve naslovnice postoje – kaže profesorica novinarske etike na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović i dodaje da naslovnicu Hrvatskog tjednika ne bi komentirala, ali da u tom slučaju nije riječ o satiri.

A čelnik HND-a Hrvoje Zovko o svemu kaže: “Ne možemo izjednačavati Novosti i Hrvatski tjednik jer Hrvatski tjednik nije novinarstvo, nego huškanje. Kada je riječ o Novostima, onda valja reći da medijska provokacija ili satira – nije zabranjena. Generalno, HND svoje članove ili medije uvijek poziva da se u svojem radu drže Kodeksa časti hrvatskih novinara. Budući da živimo u državi u kojoj je satira već osuđena, nadam se da se to više neće ponoviti”.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...