Do sada je bio izvannastavni predmet

Građanski odgoj od jeseni u svim školama i razredima

Arhiva AZD/Ilustracija

O građanskom odgoju i obrazovanju često su se vodile polemike – kakve sadržaje učenicima treba približiti, s čim ih upoznati i na koji način. Prije nekoliko dana objavljen je kurikulum, a učenici će od prvog razreda osnovne pa do kraja srednje škole učiti sve o pravima, zakonima, izborima, domoljublju, ali i kako pomoći sebi i drugima.

Do sada je građanski odgoj bio izvannastavni predmet i škole nisu imale obvezu provoditi ga, a od jeseni bit će u svim školama i razredima.

“Mislim da će učenicima biti najzanimljivije aktivno sudjelovanje i pronalaženje mjesta u zajednici kojoj pripadaju, mogućnost promjena i mogućnost sudjelovanja u dobrim promjenama”, ističe članica radne skupine u obrazovnoj reformi “Škola za život” Mirna Grbec.

“Mi smo jako zadovoljni time što će učenici u osnovnim školama prvi put doznati da među ljudskim pravima postoje i prava iz radnog odnosa i kršenja prava iz radnog odnosa i da će se upoznati sa sindikalnim organiziranjem. To su velike stvari”, kaže Željko Stipić iz školskog sindikata “Preporod”.

A velike su stvari što će se od prvog razreda upoznavati s dječjim pravima i kako ih ostvariti. Među ostalim još će obvezni sadržaji biti nenasilno ponašanje, domoljublje, pravedno odlučivanje, vršnjačka pomoć, utjecaj korupcije na zajednicu, piše HRT.

“Radi se o tome da mladi čovjek zna svoja prava, da zna što je glasovati i kako glasovati, da zna izboriti se za svoja prava i kritički misliti prema vlasti. To bi trebalo odgovarati svima”, ističe Boris Jokić sa Instituta za društvena istraživanja.

A sve se to predviđa građanskim odgojem tako da će budući maturanti znati sve od izbornog sustava, upoznavanja sa svim važnim dokumentima u nas i EU, do aktivnog sudjelovanja u zajednici, kako bi jednog dana bili zadovoljni građani.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar