Gripa na vrhuncu; Dvostruko više umrlih nego u cijeloj prošloj sezoni

Ova sezona gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući veći broj hospitaliziranih te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Do sada je dojavljeno 60 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U Hrvatskoj je, zaključno s 3. veljače, službeno registrirano ukupno 39.914 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (11.250) stiglo u petom tjednu 2019. godine. To upućuje na zaključak da je sezona gripe dosegnula svoj vrhunac koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati, navodi HZJZ u svom redovitom izvješću o gripi.

Najveći broj prijava pristigao je iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske te Sisačko-moslavačke županije.

Broj prijava u petom tjednu je za oko 2400 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno najveći broj prijava u posljednjih šest sezona.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, piše tportal.hr.

Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri pratilo je dinamiku kretanja gripe prethodne sezone do trećeg tjedna, nakon čega se bilježi značajno veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prethodne sezone.

Najveći broj dojava smrtnih ishoda (22) zbog gripe i njezinih komplikacija je s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Preliminarno, raspon dobi umrlih kreće se od sedam do 96 godina, s ukupno 36 osoba u dobi od 65 godina i stariji, koje u podlozi imaju jednu ili više kroničnih bolesti.

Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri HZJZ-u, potvrđuje za tportal da je gripa ove sezone izuzetno teška.

‘Svi respiratori su zauzeti, traži se krevet viška, od Dubrovnika do Zagreba. Strpjet ćemo se još dva-tri tjedna, a onda će to krenuti dolje. To je jedina utjeha. Sad smo već pet tjedana na vrhu, na tom platou kojeg označava visoki intenzitet s velikim brojem oboljelih i komplikacija u svim dobnim grupama’, kaže Draženović za tportal.

Ima li cijepljenje sad smisla?

‘Uvijek se ima smisla cijepiti. Prvo cijepljenje je osnova, koja se nadograđuje sa svakim sljedećim cijepljenjem. Naši umirovljenici, koji se kontinuirano cijepe već 7-8 godina, najmanje obolijevaju. Najviše obolijevaju djeca, ona imaju slabiji imunitet, ranije nisu bila u kontaktu s virusom, a najmanje stariji od 65 – upravo zato jer se najviše cijepe. Dakle, ima smisla cijepiti se sada, pa čak i ljeti, jer je to, ako ništa drugo, baza za sljedeću sezonu gripe’, odgovara Draženović.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu ukazuju na visok intenzitet cirkulacije virusa sa 63 posto pozitivnih uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (97 posto), dok virus gripe B čini samo tri posto pozitivnih uzoraka (svi Yamagata). Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (86 posto) u odnosu na A/H3 (14 posto).

Podaci ECDC-a i WHO-a ukazuju na daljnji porast aktivnosti gripe na širem europskom području tijekom četvrtog tjedna 2019. godine. Na području europske regije i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3, s vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tip B. Na području sjeverozapadne i središnje Europe intenzitet gripe je pretežno srednjeg intenziteta, dok se u većem broju država jugoistočne Europe bilježi visok intenzitet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...