Lovci Miodragu u Smilčiću ubili tri svinje: “Sramim se jer su iz moje županije i očekujem najstrože sankcije za obojicu”

– Taman sam lijevao kavu u šalicu kad sam začuo dva pucnja. Odmah sam uzeo jaknu, sjeo u auto i otišao tamo. I imao sam što vidjeti, kaže nam Miodrag Orešković (50), zvani Lega kojem su dva lovca u Smilčiću kraj Benkovca ubila tri, a ranila sedam crnih slavonskih svinja.

– Moj Miško od 150 kilograma ležao je nepomično. I još jedna svinja, treća je bila jedva živa, ona je poslije uginula – rekao je za 24sata.

Kad je u nedjelju iza podneva došao na svoj ograđeni posjed i vidio što se dogodilo, Miodrag je pozvao policiju. Na teren su izašli i vještaci te veterinar. Nakon sat i pol vremena pojavili su se i lovci (61 i 62), jedan iz Nadina, drugi iz Korlata.

– Kazali su da su išli popiti jednu rakiju da se smire i ostaviti oružje. Jedan od njih je bio na rubu plača, kaže Miodrag i dodaje kako mu nije jasno da su njegove crne slavinske svinje sa vidljivim markicama na ušima i u ograđenom prostoru mogli zamijeniti za divlje svinje. Šteta mu je sigurno preko 10 tisuća kuna. Jedna svinja ima slomljenu nogu, jedna ranu u butu, četiri su sa ranama koje nisu prostrijelne. Sve su ženke i svima je još život u opasnosti.

Miodrag je umirovljeni branitelj, Slavonac iz okolice Gornjeg Miholjca. Nakon Oluje odlučio je ostati u Dalmaciji i u Smilčiću napraviti kuću. Prije nešto više od godine dana krenuo je sa uzgojem crnih slavonskih svinja.

– Kao sa svime, i u ovom poslu treba proći vremena da vidiš rezultate. A ovo sad me vratilo na početak.

U nedjelju nije bio lovni dan. Bila je hajka na lisice u kojoj je sudjelovalo dvadesetak lovaca iz Lovačke udurge Benkovac, uključujući i dvojicu koji su kasnije pobili svinje. Područje na kojem su svinje ne spada pod benkovačku udrugu, već pod onu iz Poličnika.

– Da između nas ovakvih ima, nije za vjerovati. Prekršili su najmanje tri zakona – onaj o cestama, lovstvu i oružju i nadam se kaznenim prijavama. Mi lovci se možemo truditi, davati krv, čistiti okoliš i onda jedan ovakav čin i sve padne u vodu. Sramim se jer su iz moje županije i očekujem najstrože sankcije za obojicu, kazao nam je Roko Pavić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...