Lovci Miodragu u Smilčiću ubili tri svinje: “Sramim se jer su iz moje županije i očekujem najstrože sankcije za obojicu”

– Taman sam lijevao kavu u šalicu kad sam začuo dva pucnja. Odmah sam uzeo jaknu, sjeo u auto i otišao tamo. I imao sam što vidjeti, kaže nam Miodrag Orešković (50), zvani Lega kojem su dva lovca u Smilčiću kraj Benkovca ubila tri, a ranila sedam crnih slavonskih svinja.

– Moj Miško od 150 kilograma ležao je nepomično. I još jedna svinja, treća je bila jedva živa, ona je poslije uginula – rekao je za 24sata.

Kad je u nedjelju iza podneva došao na svoj ograđeni posjed i vidio što se dogodilo, Miodrag je pozvao policiju. Na teren su izašli i vještaci te veterinar. Nakon sat i pol vremena pojavili su se i lovci (61 i 62), jedan iz Nadina, drugi iz Korlata.

– Kazali su da su išli popiti jednu rakiju da se smire i ostaviti oružje. Jedan od njih je bio na rubu plača, kaže Miodrag i dodaje kako mu nije jasno da su njegove crne slavinske svinje sa vidljivim markicama na ušima i u ograđenom prostoru mogli zamijeniti za divlje svinje. Šteta mu je sigurno preko 10 tisuća kuna. Jedna svinja ima slomljenu nogu, jedna ranu u butu, četiri su sa ranama koje nisu prostrijelne. Sve su ženke i svima je još život u opasnosti.

Miodrag je umirovljeni branitelj, Slavonac iz okolice Gornjeg Miholjca. Nakon Oluje odlučio je ostati u Dalmaciji i u Smilčiću napraviti kuću. Prije nešto više od godine dana krenuo je sa uzgojem crnih slavonskih svinja.

– Kao sa svime, i u ovom poslu treba proći vremena da vidiš rezultate. A ovo sad me vratilo na početak.

U nedjelju nije bio lovni dan. Bila je hajka na lisice u kojoj je sudjelovalo dvadesetak lovaca iz Lovačke udurge Benkovac, uključujući i dvojicu koji su kasnije pobili svinje. Područje na kojem su svinje ne spada pod benkovačku udrugu, već pod onu iz Poličnika.

– Da između nas ovakvih ima, nije za vjerovati. Prekršili su najmanje tri zakona – onaj o cestama, lovstvu i oružju i nadam se kaznenim prijavama. Mi lovci se možemo truditi, davati krv, čistiti okoliš i onda jedan ovakav čin i sve padne u vodu. Sramim se jer su iz moje županije i očekujem najstrože sankcije za obojicu, kazao nam je Roko Pavić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije, pišu 24sata.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...