OGLASILI SE PRIOPĆENJEM

Ministarstvo zdravstva: “Liste čekanja povećane su zbog dvostrukog naručivanja”

Arhiva AZD/Ilustracija

Nakon što je N1 jučer objavio kako je povećano vrijeme čekanja za preglede, priopćenjem se oglasilo Ministarstvo zdravstva. Tvrde da su liste povećane jer se pacijenti istodobno naručuju u više zdravstvenih ustanova.

“HZZO na svojoj internetskoj stranici objavljuje podatke koje dostavljaju zdravstvene ustanove. Riječ je o parcijalnim podacima zdravstvenih ustanova koje zasad nije moguće objediniti, te interpretacija tih podataka daje netočan uvid u stvarno stanje čekanja na nacionalnoj razini”, stoji u priopćenju ministarstva, donosi N1.

“Kao što je poznato, jedna osoba koja se istodobno naruči u više zdravstvenih ustanova, pogrešnom interpretacijom pojedinačnih podataka po zdravstvenim ustanovama broji se nekoliko puta, što stvara privid povećanih listi čekanja na preglede i dijagnostičke postupke.

Ministarstvo zdravstva i HZZO intenzivno rade na implementaciji informatičkih rješenja u cilju uspostave jedinstvene liste čekanja na nacionalnoj razini koja će objediniti sve pojedinačne podatke, te ista osoba neće biti istodobno naručena za isti postupak na više mjesta.

Napominjemo i kako je uvođenjem prioritetnih lista naručivanja riješeno brzo zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na ozbiljna zdravstvena stanja kojima je omogućen pregled specijaliste u roku od tjedan dana. Projektom su obuhvaćene 24 akutne bolnice i gravitirajuće ordinacije primarne zdravstvene zaštite.

Uspostavom prioritetnih lista tijekom prošle godine zbrinuto je preko 20 tisuća pacijenata. Zdravstvena stanja za preko 90% pacijenata obrađenih putem prioritetnog naručivanja doista su zahtijevala prioritetnu obradu. U tijeku je priprema za uključivanje i preostalih akutnih bolnica u prioritetne liste naručivanja.

Naravno, cilj Ministarstva zdravstva i HZZO-a je smanjiti i preostale liste čekanja i omogućiti obradu u medicinski primjerenom roku i pacijentima čija zdravstvena stanja ne zahtijevaju žurnu obradu. S tim ciljem pripremaju se kliničke smjernice koje će definirati vrstu i redoslijed obavljanja pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sukladno pravilima medicinske struke.

Napominjemo kako Ministarstvo zdravstva i HZZO kontinuirano prate broj izvršenih postupaka u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Analiza pokazuje kako se broj izvršenih postupaka u prošloj godini znatno povećao, a namjera je da se u 2019.g. taj trend i nastavi”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva zdravstva, donosi N1.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar