Razmišljate proširiti posao s apartmanima? Država je osigurala kredite uz smiješne kamate

Ministarstvo turizma u srijedu je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i dvije poslovne banke potpisalo ugovor za novu povoljnu kreditnu liniju namijenjenu privatnim iznajmljivačima, koja je dostupna odmah. Riječ je o jedinstvenoj kreditnoj liniji odnosno programu mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača u hrvatskom turizmu, koja se dogovara zadnje dvije godine s ciljem povećanja kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvima koja se registrirano bave iznajmljivanjem smještaja turistima.

Takvih je objekata u Hrvatskoj registrirano više od 103 tisuće, čime obiteljski smještaj zauzima najveći udjel u smještaju u hrvatskom turizmu, ali, kako su kazali u Ministarstvu, ima i važnu ulogu daljnjeg profiliranja Hrvatske kao destinacije kvalitete i autentičnog doživljaja.

Za sada su se u taj program uključile Hrvatska poštanska banka (HPB), preko koje će se za te kredite na temelju potpisanog ugovora u srijedu, plasirati 9 milijuna kuna i 2,8 milijuna eura, dok će preko Podravske banke ići 2 milijuna kuna i 2 milijuna eura.
Krediti će se odobravati i u kunama i s valutnom klauzulom, a bit će dostupni praktički odmah u dvije prve uključene banke. Moći će ih zatražiti svi privatni iznajmljivači smještaja koji su uredno registrirani i aktivni u poslu, pri čemu pojedinačno po objektu mogu računati od 20 tisuća do 375 tisuća kuna.

Od ostalih uvjeta istaknut je poček otplate do godine dana te rok od 10 godina za ukupnu otplatu, pri čemu je naglašeno da se tim kreditima neće moći graditi novi, nego samo uređivati, obnavljati i ‘dotjerivati’ postojeći objekti za smještaj turista u obiteljskom turizmu.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko kazala je da se pregovara s još nekoliko banaka, ne iznoseći s kojima, ali je dodala da za te kredite ima dovoljno sredstava, što je potvrdio i ministar turizma Gari Cappelli.

Kazao je da će Ministarstvo turizma subvencionirati kamatu, a za krajnje korisnike-privatne iznajmljivače ona će po kreditima u kunama biti 2,7 posto, a u valutnoj klauzuli 2 posto.

“Zbog snage obiteljskog turizma i smještaja, u kojemu se njeguje autentičnost i gostoljubivost domaćina, kao i njegove brojnosti, Ministarstvo turizma uvažava tu kategoriju smještaja te je sa željom da bude još kvalitetniji, međunarodno prepoznatljiviji i poželjniji turistički proizvod tijekom cijele godine s HBOR-om i bankama dogovorilo ovu kreditnu liniju”, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Naglasio je i da među korisnicima kredita najprije očekuju zahtijeva od oko 20 tisuća privatnih iznajmljivača koji se prema novom pravilniku u iduće četiri godine moraju rekategorizirati, što je Cappelli nazvao i ujednačavanjem sa standardima.

“Ako netko ne želi rekategorizaciju i zvjezdice, ne mora to raditi, može i bez toga poslovati na tržištu, ali tada mora računati da će ga turisti manje tražiti”, poručio je Cappelli ističući da te kredite zapravo mogu tražiti svi privatni iznajmljivači.

Predsjednica Uprave HBOR-a još je dodala da HBOR nastavlja i na ovaj način kreditirati turizam u kojemu je ukupno tijekom zadnjih pet godina sa 6,4 milijardi kuna financirao ili sufinancirao 1.100 projekata.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić pohvalio je tu inicijativu i pozvao privatne iznajmljivače da što prije dođu u tu banku jer novac čeka, a slično je poručila i zamjenica izvršene direktorice u Podravskjoj banci Dragica Hrkalović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...