Strmota: “Izgubili smo najvrjedniji dio stanovništva, obrazovane s djecom”

U studiju RTL-a Danas gostovao je demograf Marin Strmota, nekadašnji državni tajnik Ministarstva demografije, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Mislite li da su najave Ministarstva demografije o novim demografskim mjerama i strategiji tek prazna obećanja?

“Povijest se ponavlja. Ono što se očekivalo i demografi će vam potvrditi, a time ne kritiziram ovu Vladu nego sve prošle, da je to peta strategija, lista želja koja se najavljuje u izbornoj godini. To samo po sebi govori. A o ozbiljnosti govori i to da nemamo čak niti izračun te najviše najavljivane mjere delimitiranja roditeljskog dopusta drugih šest mjeseci. To pozdravljam i za to sam se zalagao. To bi bila dobra mjera pomoći roditeljima”, rekao je Strmota na RTL-u.

Koliko je Hrvatskoj iskreno stalo do bolje demografske slike?

“Treba se uspoređivati s drugim zemljama. Druge zemlje u kojima se oporavlja broj rođenih među kojima su i neke zemlje tranzicije kao što su Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka, a Irska pogotovo… Oni su imali snažan oporavak kroz imigraciju. Vidi se da mi nemamo ozbiljniji pristup i to je uvijek ista priča. Izrada strategije pa se najavljuju mjere pa se to u izbornoj godini govori možda, ako bude… To je apsolutno nedovoljno ozbiljno.”

Mislite li da bi se Hrvatska mogla revitalizirati ovakva kakva je sada. Ili smo totalno zaglibili?

“Ne treba biti pesimističan. Naravno, izgubili smo reproduktivni potencijal. Jako je teško razmišljati da ćemo preko noći udvostručiti broj rođenih. Tim više što vidimo da i Vlada sada se hvali s nekoliko stotina više rođene djece, što je zanemarivo. Najveći problem je iseljavanje. Sada smo govorili o obiteljskim politikama, no iseljavanje je nešto drugo. Te mjere bi trebalo fukusirati na neke druge stvari. Ljudi u istraživanjima kažu da problem nije samo novčana naknada nego neke druge stvari u državi bi trebalo urediti. Od tržišta rada, pravosuđa, vrednovanja rada i ostalog.”

Koje vas brojke najviše brinu kao demografa kada je Hrvatska u pitanju? Čemu se najviše moramo posvetiti?

“Dobna struktura i iseljavanje. Izgubili smo najvrjedniji dio dobne strukture, odnosno stanovništva. Obrazovane i mlade, one koji imaju djecu i one koji će imati djecu. Izgubili smo silan trenutni, ali i budući potencijal. Zbog toga su ugroženi sustavi, a i tržište rada vapi za radnicima. Puno problema se pojavilo uslijed zanemarivanja demografskih problema.”

Naprasno ste otišli iz sustava, ima li šanse da se naprasno i vratite?

“Teško. Ali ako se naprasno vrati gospodin Milanović, morat ću i ja onda.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...