Znate li zašto uopće slavimo Valentinovo?

Za neke je Valentinovo samo lukav trgovački trik, a neki mu se vesele i obilježavaju ga poklonima ili romantičnim izlaskom. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Valentinovu:

Prema jednom vjerovanju, Valentinovo je dobilo ime prema svetom Valentinu, svećeniku koji se oglušio na naredbu cara Klaudija o zabrani vjenčavanje rimskih vojnika kako se ne bi okretali obitelji. Svećenik je potajno vjenčavao parove riskirajući zatvor i pogubljenje. Upravo takva sudbina zadesila ga je 14. veljače kada mu je odrubljena glava. Narod ga je proglasio svecem, a kasnije je prihvaćeno da se 14. veljače slavi Dan svetog Valentina.

Smatra se da slavljenje Valentinova potječe od svetkovine rimskog boga plodnosti Fauna (tzv. luperkalije).

Znate li da je najveličanstveniji ljubavni poklon Taj Mahal u Indiji? Sagradio ga je vladar Shahjahan u sjećanje na svoju preminulu suprugu koja je umrla pri porođaju. On stoji kao simbol vječne ljubavi. Gradnja veličanstvene građevine Taj Mahala započela je 1634. i trajala je gotovo 22 godine, a ukupno je na izgradnji radilo 20 tisuća ljudi.

Najstarija poslana čestitka za Valentinovo je ona iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa svojoj supruzi kada je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of Londonu. Prvi doseljenici u Ameriku za Dan svetog Valentina poklanjali su slatkiše onima kojima su gajili osjećaje. Velika se vrijednost tada pridavala takvim poklonima, jer su sadržavali vrlo rijetku namirnicu – šećer. Nakon 1800. godine do šećera je bilo lakše doći, no tradicija davanja slatkiša ipak je očuvana. Mnogi za Valentinovo poklanjaju upravo čokolade i bombonijere kao znak svoje privrženosti, zaljubljenosti ili ljubavi.

Hallmark je proizveo prvu čestitku za Valentinovo još 1913. godine.

Verona, talijanski grad u koji je Shakespeare smjestio radnju ‘Romea i Julije’, svake godine primi oko 1.000 pisama uoči Valentinova, adresiranih na – Juliju.
Procjenjuje se da se svake godine uoči Valentinova pošalje oko milijardu ljubavnih čestitki. Valentinovo je drugi po veličini blagdan, odmah iza Božića, ako gledamo količinu poslanih čestitki. Najviše čestitki primaju učiteljice diljem svijeta.

Kao simbol romantične ljubavi uvriježilo se srce, jer su mnoge drevne kulture i civilizacije vjerovale da ljudska duša živi u srcu. Srce se povezuje s ljubavi jer su stari Grci i Rimljani vjerovali da se onaj koga pogodi ljubavna strelica odmah zaljubi, piše tportal.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...