SVE BLIŽE DOGOVORU

Evo koliko manje ćete ubuduće plaćati ako koristite kartice izvan EU

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Europska unija prihvatila je prijedlog kartičarskih kuća Vise i Mastercarda o nižim naknadama koje bi zaračunavali turistima za plaćanja debitnim i kreditnim karticama izdavatelja izvan EU-a.

Međubankovne naknade za plaćanja debitnim i kreditnim karticama godinama su pod povećalom Bruxellesa koji tvrdi da u konačnici rezultiraju višim cijenama za klijente.

Razlog je taj što teret te naknade, izdašnog izvora prihoda za banke, u konačnici pada na leđa trgovaca.

Kako bi ishodili zaključenje europske istrage i izbjegli kazne za kršenje propisa o tržišnom natjecanju, Visa, najveći svjetski operator mreže plaćanja platnim karticama, i njezin konkurent Mastercard predložili su 0,2 posto naknade za plaćanja u trgovinama debitnim karticama izdavatelja izvan EU-a, objavila je EK krajem prošle godine

Naknade za plaćanja kreditnim karticama trebale bi po prijedlogu Vise i Mastercarda iznositi 0,3 posto.

Bruxelles je danas formalno prihvatio taj prijedlog, ističući da će se time naknade u prosjeku smanjiti za 40 posto.

“To će zajedno s našom odlukom iz siječnja 2019. godine o Mastercardovim uslugama prekograničnih kartičnih plaćanja dovesti do nižih cijena u poslovanju europskih malotrgovaca i u konačnici biti na korist svih potrošača”, izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, prema priopćenju.

Time će visina Mastercardovih i Visinih naknada biti izjednačena s onima koje se naplaćuju za kartična plaćanja izdavatelja iz Europske unije i također su bile predmet dugotrajne istrage Bruxellesa nakon što su se na njih požalili iz poslovnog udruženja EuroCommerce, podsjeća Reuters.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar