doprinos u borbi za solidarnije i održivije društvo

Pokrenut “Štand dobrote – štand s besplatnim voćem i povrćem” na gradskoj tržnici

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Na inicijativu anonimne grupe građana te uz podršku Tržnice Zadar d.o.o., Prirodoslovno – grafičke škola Zadar i udruge “Eko-Zadar”, danas je na gradskoj tržnici pokrenuta inicijativa “Štand dobrote” – štand s besplatnim voćem i povrćem s ciljem poticanja solidarnog dijeljenja hrane među ljudima i informiranja o ekološkim i društvenim posljedicama bacanja hrane.

U realizaciji ideje su pomogli Tržnica Zadar s ustupanjem mjesta na tržnici i tehničkom pomoći oko izvedbe, udruga Eko-Zadar sa savjetovanjem i podrškom u realizaciji ideje te Prirodoslovno – grafička škola Zadar čiju su učenici/e uz stručno vodstvo profesorice osmislili izgled plakata i letaka.

Kako je zamišljeno da štand funkcionira?

Štand dobrote je inicijativa “od ljudi za ljude” i njen uspjeh će ovisiti o dobroj volji ljudi koji na tržnici prodaju voće i povrće kao i o ostalim građanima koji imaju viška voća ili povrća te su ga u mogućnosti podijeliti s drugima. Zamisao je da se višak voća/povrća kao i ono voće/povrće koje je s manjim oštećenjima ostavi na štandu do 13 sati, kako bi ga između 13 i 15 sati mogli skupiti oni kojima je potrebno po vlastitom nahođenju. Po završetku radnog vremena tržnice, službenici tržnice će skupiti hranu koja nije pokupljena i odložiti je u organski otpad.

Društvena solidarnost, ekologija i ekonomija su neodvojive komponente.

Ekološka održivost na globalnoj razini postaje jedno od vodećih pitanja koje je nemoguće ostvariti odvojeno od drugih društveno-političkih i ekonomskih aspekata. Borba protiv nepotrebnog bacanja hrane može poslužiti kao dobar primjer toga. Naime, na globalnoj razini se otprilike jedna trećina hrane proizvedene za prehranu ljudi nepotrebno baca ili gubi. Na razini Europske unije, radi se o oko 90 do 100 milijuna tona bačene ili izgubljene hrane godišnje. Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN-a (FAO) procijenila je da su troškovi nepotrebnog bacanja hrane na globalnoj razini oko 1 bilijun američkih dolara godišnje – procjena temeljena na vrijednosti nepotrebno bačenih proizvoda i isplaćenih subvencija za njihovu proizvodnju.  Troškovi povezani s okolišem kao što su emisije stakleničkih plinova, nestašica vode i erozija tla dosežu oko 700 milijardi američkih dolara. Istovremeno, preko 800 milijuna ljudi na globalnoj razini živi u siromaštvu i nemogućnosti dostatnog prehranjivanja. Samo u Hrvatskoj gotovo milijun ljudi živi na rubu siromaštva i ne mogu si priuštiti kvalitetan obrok svaki dan.

Inicijative kao “Štand dobrote” mali su doprinos u borbi za solidarnije i održivije društvo i sve su zastupljenije diljem Hrvatske. Nadamo se da će se ljudi prepoznati u idejama inicijative te da će ona zaživjeti i u Zadru.

Ostavi komentar koristeći Facebook



 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar