POZNATI METEOROLOG PREDVIĐA...

Vakula objavio prognozu za vikend, najavljuje snijeg, i to ne samo u gorju

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Prognoze su i dalje postojane pa sljedećih dana nećemo imati samo povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom na Jadranu, i grmljavinu nego će usporavanja i ograničenja u prometu ponegdje stvarati i jaka bura s olujnim udarima. A i zakonska obaveza zimske opreme do 15. travnja nekim će se vozačima pokazati opravdana, posebice onima koji će putovati kroz Gorski kotar i Liku, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Pahulje moguće i u nizinama

Više zimski nego proljetni ugođaj stvarat će i snijeg koji će gotovo sigurno padati u višem gorju, uz mjestimično stvaranje pokrivača, a povremene pahulje pomiješane s kišom moguće su i u nekim nižim krajevima, uglavnom gorske i središnje Hrvatske. Ne smije se zanemariti ni mogućnost poledice, većinom u gorju, gdje će se temperatura zraka spustiti i na oko 0°C.

Pritom će u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu petak i subota najvjerojatnije biti najhladniji dani u ovome mjesecu, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu zraka bližu prosječnoj krajem veljače nego skoro pa sredinom travnja te uz pojačan osjećaj hladnoće zbog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Istodobno će se u južnijim krajevima zadržati relativno toplo…

Sutra svježije, kiša, ponegdje i snijeg, bura…

U Slavoniji, Baranji i Srijemu petak će biti oblačan i kišovit, uz većinom umjeren sjeverni vjetar, još češće sjeverozapadni. Temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C.

U središnjoj Hrvatskoj još hladnije, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te također uz povremenu kišu, a uglavnom u gorju i snijeg.

Još zimskiji ugođaj bit će u Gorskome kotaru i Lici, gdje će se stvarati tanji snježni pokrivač, osobito iznad 1000 metara, a moguća je i poledica. Na sjevernom će Jadranu biti i poneko sunčano razdoblje, ali još ponegdje i kiša. Uz većinom umjerenu buru, mjestimice i jaku, osobito podno Velebita s olujnim udarima, temperatura zraka bit će uglavnom od 8 do 13°C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije toplije, osobito u južnijim krajevima, gdje će puhati slabo do umjereno jugo, dok će u sjevernijim biti uglavnom bure, gdjegod i jake. I pritom posvuda promjenljivo oblačno, uz povremenu mjestimičnu kišu, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12°C, u unutrašnjosti oko 6°C, a poslijepodnevna između 13 i 17°C.

I za vikend oborine, bura i relativno svježe, a sljedeći tjedan…

I sljedećih će dana na jugu Jadrana uz povremeno umjereno jugo biti nestabilno, a uglavnom će u nedjelju ponekog pljuska s grmljavinom biti i na sjevernijem dijelu Jadrana, gdje će puhati umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita i s olujnim udarima. Više suhog, sunčanog i ponovno toplijeg vremena bit će početkom sljedećega tjedna.

I na kopnu se od ponedjeljka znatnije povećava vjerojatnost za sve rjeđu i slabiju kišu, osjetniji porast temperature i barem djelomice sunčano vrijeme. No do tada većinom oblačno, uz povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u gorju i snijeg, te uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, koji će pojačavati osjećaj hladnoće prouzročen padom temperature, i to nakon duljeg vremena – na vrijednosti osjetno niže od prosječnih najviših dnevnih.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar