Odakle mu novac za nekretnine među kojima su apartman i zemljište u Turnju? Goran Marić jedan je od najbogatijih ministara

Protiv ministra državne imovine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je zapravo dva postupka. Prvi je onaj vezan za provjeru imovinske kartice, odnosno slučaj vikendice u Živogošću. Drugi ispituje slučaj prodaje vile koju je koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a koju je na natječaju kupila tvrtka kojoj je vlasnik Zvonko Šarić. Naime, upravo je Šarić prodao vilu u Živogošću Mariću, a Marić ne negira prijateljstvo s njim. Osim prijateljstva i kupovine nekretnina, tu su i poslovne veze s tvrtkama koje je vodila Marićeva supruga, piše Index.

Marić je, prema imovinskoj kartici, jedan od bogatijih u vladi, a ušao je u vladu kao vlasnik dva stana od gotovo sto kvadrata u Zagrebu, vikendice u Živogošću, apartmana u Turnju te zemljišta u istom mjestu i zemljišta u Grudama (Bosna i Hercegovina), dva automobila, štednje od 40 tisuća eura. No postavlja se pitanje odakle Mariću, koji je zastupničku karijeru u saboru počeo 2008. godine, toliko nekretnina i toliki novac. Krenimo redom.

Dobio otkaz nakon godine dana rada u Tisku

Marić je rođen 1959. godine u Grudama (BiH), a nakon što je završio srednju školu, u Zagreb odlazi studirati. Njegov otac bio je gastarbajter u Njemačkoj, a u Zagrebu je kupio stan za budućeg studenta. Marić je 1983. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu, a odmah nalazi posao u tvrtki Auto Hrvatska gdje će ostati do 1992. godine. Oženio se 1987. godine, a otprilike tada počinje i njegova karijera nogometnog suca.

Već 1989. godine upisuje se u HDZ, a 1992. godine prelazi u državni Vjesnik, i to odmah na mjesto direktora tiskare i lista Vjesnik. Dobio je otkaz godinu dana kasnije, a navodno je nakon intervencije samog predsjednika Franje Tuđmana vraćen na posao. Ondje će ostati do trećesiječanjskih izbora, 2000. godine. Marić je u službenu biografiju upisao kako je osam godina bio zamjenik predsjednika Uprave Vjesnika te predsjednik Uprave Hrvatske tiskare i Tiska.

Marićevo upravljanja Tiskom nije bilo bez afera. Naime, nalaz Državne revizije iz lipnja 2003. godine otkrio je aferu oko prodaje pet poslovnih prostora u Mostaru za oko 516.000 njemačkih maraka, odnosno oko 2 milijuna kuna, i to u vrijeme dok je Marić bio na čelu te tvrtke.

Istraga protiv Marića zbog prodaje nekretnina iz devedesetih

Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je, po izvješću Državne revizije, istragu protiv Marića. Aktualnog ministra državne imovine DORH je teretio da je prodao sporne nekretnine, a da one nisu bile uključene u procijenjenu vrijednost Tiska u postupku pretvorbe. Odnosno, nisu bile u vlasništvu tvrtke. Time je, prema navodima tužiteljstva, za račun Tiska oštetio Hrvatski fond za privatizaciju. Marića se sumnjičilo za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Posao oko Marića nije bio nimalo lak jer je 2006. godine Županijski sud odbio istragu protiv Marića. Vrhovni sud prihvatio je na kraju žalbu DORH-a te je odredio provođenje istrage protiv Marića. No od te 2006. godine do danas se o toj istrazi ništa ne zna. Zatražili smo od DORH-a službeni odgovor što se događalo s istragom protiv Marića, a kada odgovor dobijemo, objavit ćemo ga, piše Index.

Vodio državnog giganta, studirao i bio međunarodni nogometni sudac

No vratimo se još malo u devedesete. Dok je Marić radio za državnu tvrtku, 1997. godine upisao je poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu, a 2000. godine postaje doktor ekonomskih znanosti u Zagrebu. Njegova doktorska disertacija bila je “Upravljanje poslovnim odnosima u sustavu poslovnog marketinga“.

Marić je pisao doktorat, vodio državnog giganta te gotovo u isto vrijeme razvijao karijeru nogometnog suca u HNL-u, a osam godina sudio je i međunarodne utakmice. Najznačajnija utakmica bila je kvalifikacijski susret Norveške i Ukrajine za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji 2002. godine.

Nije poznato koliko je Marić tada mogao zarađivati, no sadašnje naknade sucima su oko 1800 kuna za domaće utakmice. Kako nas uvjeravaju, tada su naknade bile puno manje.

Prozivanja za lažiranje utakmica

Zanimljivo je kako je Miroslav Jedvaj, bivši hrvatski međunarodni nogometni sudac koji je zbog šverca droge svojevremeno završio u španjolskom zatvoru, prozvao Marića da je bio jedan od sudaca koji je primao mito. Te optužbe, s obzirom na Jedvajevu reputaciju, tada nisu uzimane u obzir kao nešto ozbiljno.

Marić će u 2000-im ipak ostati vezan uz nogomet, i to kao prvo “Oko sokolovo” na HTV-u. Naime, bio je komentator suđenja za sportske emisije državne televizije.

Nakon odlaska iz Tiska Marić postaje direktor tvrtke Euronspekt koja se bavila “kontrolom robe i inženjeringom”. Bio je i direktorom Štedinvesta, vezanog uz Štedbanku, od 2005., a ondje će biti sve do 2008. godine. U poslovnoj bazi Marić se spominje i kao direktor danas nepostojeće tvrtke Jadranski hoteli iz Zagreba.

Marić je do 2009. godine uspio biti i profesor menadžmenta na Zagrebačkoj školi za menadžment u turizmu, profesor na Visokoj poslovnoj školi te prodekan u istoj ustanovi, piše Index.

Od 2008. ulazi u sabor

Od 2008. godine ulazi u sabor, i to kao zastupnik HDZ-a. Kada je Marić ulazio u vladu Andreja Plenkovića, prijavio je da je vlasnik čak devet nekretnina, i to dva stana u Zagrebu i dvije garaže, jedne kuće u Živogošću, apartmana u Turnju, građevinskog zemljišta u BiH i dvije oranice u Turnju. Tu su još i dva automobila te štednja od 40 tisuća eura i 20 tisuća kuna. Štednju je, kako je tada objašnjavao, uspio namaknuti od “edukativne djelatnosti” jer je, osim što je predavač, izdao i dvije knjige. Nije imao kreditnih obaveza.

Marić će tek sada morati pred Povjerenstvom objasniti svoju imovinsku karticu. Tako se provodi postupak provjere podataka koje je Marić naveo u imovinskima karticama i uspoređuju se s podacima iz zemljišnih knjiga i podacima Porezne uprave.

Isto tako, ispituju se veze između Marića i poduzetnika Zvonka Šarića, a njihovo prijateljstvo seže još iz 2001. godine. Marić je od Šarića kupio apartman u Turnju, a onda i kuću u Živogošću, odnosno “vilu Marić”, i to samo za nešto više od 100 tisuća eura. Šarić je pobijedio na jednom od natječaja Marićeva Ministarstva, i to za vilu u kojoj je boravio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Marićeve tvrtke u Šarićevim rukama

Isto tako, Marijana Marić, supruga Gorana Marića, imala je u prošlosti dvije tvrtke. Limakon osnovan 2005. godine, a bila je i direktorica u tvrtki Scientia za Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Limakon je 2009. godine pripojen Scientiji.

Tu tvrtku, odnosno Marićeve tvrtke, od 2014. godine preuzima upravo Šarić.

Tvrtka Scientia je 2013. godine imala prihod od 237.800 kuna i gubitak od 328 tisuća kuna. Sljedeće godine, kada je preuzima Šarić, poslovala je s dobiti, i to od 24.100 kuna. To je i zadnja godina da je tvrtka imala prihod.

Naglasimo na kraju kako od Marića i dalje očekujemo odgovore na novinarske upite koje smo postavili na adresu Ministarstva državne imovine još prošlog tjedna, no vjerojatno je Marić odlučio kako je, kada je riječ o njegovoj imovini, ipak bolje – šutjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...