Stan u Zadru i zemlju u Ražancu “dobili” za 45 tisuća eura, a ni to nisu platili. Traži se ostatak bande koja je u bijegu

U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru su provedene dokazne radnje prvog ispitivanja dvoje hrvatskih državljana (1991. i 1978.) i hrvatske državljanke (1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv imovine prijevarom, iznudom i protupravnim oduzimanjem slobode.

O tome kako su opijali i otimali ljude koji su potom omamljeni potpisivali kupoprodajne ugovore za stanove i pretplate za mobitele, pisali smo jučer.

U priopćenju Županijskog državnog odvjetništva stoji:

“Postoji osnovana sumnja da su 28-godišnjak, 41-godišnjak i 32-godišnjakinja; zajedno i dogovorno s 33-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske i 29-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske; 28. ožujka, 5. travnja i 6. rujna 2018. u Zadru i mjestu Lazina Čička; u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi; na prijevaran način, koristeći dob, lakovjernost i sklonost alkoholu 72-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, naveli ga da potpiše pretplatničke ugovore s dva teleoperatera lažno mu obećavši da će 32-godišnjakinja plaćati pretplatu za mobitele.

Oštećenik je nakon toga potpisao pretplatničke ugovore te preuzeo dva mobitela koje je predao 32-godišnjakinji, a ona potom 29-godišnjaku koji je naknadno mobitele stavio na prodaju u svojoj zalagaonici u Zadru, nakon čega su mobiteli prodani drugim kupcima.

Potom su, osnovano se sumnja, 5. travnja 2018., na temelju prethodnog zajedničkog dogovora koristeći psihofizičko stanje oštećenika, naveli 72-godišnjeg oštećenika da potpiše sa 32-godišnjakinjom kupoprodajni ugovor za građevinsku parcelu u Ražancu za iznos od 35.000 kuna, a koji je znatno ispod tržišne cijene i koji mu nikad nije isplaćen.

Tako stečenu nekretninu su 28-godišnjak i 32-godišnjakinja prodali kupcu iz Zagreba za iznos od 10.000 eura, da bi potom svih petero osumnjičenika, osnovano se sumnja, zajednički i dogovorno, 6. rujna 2018. na prijevaran način naveli oštećenog 72-godišnjaka da ode sa 28-godišnjakom i 32-godišnjakinjom iz Zadra u njihovu kuću u mjestu Lazina Čička, gdje su ga držali bez mogućnosti komunikacije sa svojom obitelji i u visokom stupnju alkoholiziranosti.

Osnovano se sumnja da su ga svi osumnjičenici 7. rujna 2018. vozilom odvezli kod javnog bilježnika u Veliku Goricu gdje mu je 28-godišnjak prijetio da neće ići kući dok ne potpiše kupoprodajni ugovor za stan u Zadru za iznos od 40.000 eura koji je višestruko manji od tržišne cijene stana. Na opisani su način su, osnovano se sumnja, prisilili 72-godišnjaka da potpiše kupoprodajni ugovor kojim stan prodaje 33-godišnjaku koji se potom upisao kao vlasnik stana iako oštećeniku nije isplaćen niti iznos naveden u kupoprodajnom ugovoru. Osnovano se sumnja da je petero osumnjičenika pribavilo protupravnu imovinsku korist od najmanje 120.000,00 eura na štetu 72-godišnjeg oštećenika.”

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv 28-godišnjaka i 41-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok su prvoosumnjičeni 33-godišnjak i drugoosumnjičeni 29-godišnjak u bijegu te je za njima raspisana potraga radi uhićenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...