Dosad je izdano 1235 radnih dozvola

U manje od pola godine 2500 zahtjeva stranaca za radnom dozvolom u Zadru!

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Od 1. siječnja do 21. svibnja ove godine zadarska je Policijska uprava zaprimila 2.500 zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad stranih državljana od kojih najveći broj dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine. Među onima kojima je stalo do boravka i rada na području Zadarske županije nalazi se i manji broj državljana jako udaljenih zemalja – Indije, Filipina i Tajlanda!

Po policijskoj evidenciji, dosada je izdano 1.235 radnih dozvola, dok su preostali zahtjevi još uvijek u fazi rješavanja. U cijeloj prošloj godini izdano je 1.449 radnih dozvola za strance, iz čega je vidljiv trend rasta zapošljavanja stranih radnika među kojima je lani najviše njih bilo iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Ove godine, odbijeno je svega šest zahtjeva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uvjeta, a ostali su obustavljeni na zahtjev stranca ili poslodavca, piše Novac.hr.

Strane je radnike lani angažiralo šezdesetak poslodavaca, a uglavnom se radilo o građevincima jer se na zadarskom području već dugo osjeća nedostatak zidara, tesara i armirača. U jednom zadarskom građevinskom poduzeću radi dvadesetak Albanaca, među građevincima je dosta i Ukrajinaca, u Zadru i okolici raste čak i kolonija Brazilaca koji su zaposleni na različitim poslovima, Sirijci pristigli u Zadar s migrantskim valom se zapošljavaju u građevinarstvu, a skupina od 15-ak Ukrajinaca zaposlena je na preradi ribe u saljskom “Mardešiću” gdje odnedavno radi i jedan – Argentinac! Radnu snagu iz Ukrajine koristi i “Punta Skala”.

“Imali smo stalno otvoren natječaj za posao, ali naše ljude taj posao nije zanimao, pa smo odlučili angažirati strance i to iz Ukrajine i tako smo popunili kapacitete. To su vrlo vrijedni ljudi, mentalitetom i kulturom su nam vrlo slični, lako nauče jezik i vrlo su pouzdani. Ukrajinci su se pokazali kao zahvalni radnici, s njima imamo samo pozitivna i dobra iskustva”, kaže Pavle Paunović, jedan od vlasnika “Mardešića”.

Ukrajince je privukla plaća od oko 4-5.000 kuna, što s prekovremenim radom može otići i preko 6.000 kuna, a, uz more, jedan od magneta je bio i smještaj što im ga saljsko poduzeće osigurava.

“Zapošljavanje stranaca je realnost i vrlo je vjerojatno da kvote u budućnosti neće biti tako krute nego će dolazak stranih radnika biti slobodniji. S obzirom na nesklad između postojeće i potrebne radne snage, te njenu strukturu i cijenu, angažiranje stranaca je trenutno jedini izlaz”, smatra Dario Jurin, predsjednik Županijske gospodarske komore ukazujući na činjenicu da se, nakon građevinarstva, problemi s nedostatkom radne snage sve više uočavaju u ugostiteljstvu kojemu gotovo kronično nedostaje konobara, ali i u turističkoj djelatnosti, pa čak i u metalnoj industriji.

Zadarski “Turisthotel” još uvijek je dugoročno okrenut domaćoj radnoj snazi i školovanju vlastitih potrebnih kadrova, ali vrata stranim radnicima i tamo se polako otvaraju.

“Zasada nemamo prevelikih poteškoća, ali izvještaji pokazuju da ih je u budućnosti realno očekivati, pa ćemo morati reagirati. Problem je trenutno vidljiv s pomoćnom radnom snagom, za ta radna mjesta domaći ljudi nisu pretjerano zainteresirani jer se mnogi od njih i sami bave nekim vidom turizma ili ugostiteljstva. Nedostaje nam desetak sobarica, spremačica, pomoćnih kuhara, ali i radnika u našoj praonici rublja. Sve zajedno, radi se o pedesetak radnih mjesta na kojima su se plaće podigle, ali se manjak radne snage unatoč tome još osjeća. Prošle godine smo po prvi put angažirali spremačice iz Slavonije i okolice Zagreba, ali trend pokazuje da nije isključeno da u budućnosti i mi počnemo zapošljavati stranu radnu snagu”, kaže Frane Skoblar iz “Turisthotela”.

Dakle, stranci su u Zadar već stigli, ali svake sljedeće godine treba ih očekivati još više. Zavod za zapošljavanje već godinama nema nikakvih ingerencija u izdavanju radnih dozvola i zapošljavanju stranaca, ali neslužbene informacije govore da bi do kraja godine mogao biti usvojen novi Zakon o strancima koji bi područnim zavodima mogao vratiti ovlasti u zapošljavanju stranih državljana.

Statistika zadarskog Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je na širem području Zadra trenutno bez posla 2.252 ljudi, u Benkovcu je nezaposleno njih 332, Biogradu 256, Gračacu 352, Obrovcu 225 i Pagu 85, a to znači da je u Zadarskoj županiji manje od 4.000 nezaposlenih. S nekadašnjih pet-šest milijuna, naknade za nezaposlene pale su na oko dva milijuna kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar