Dođite na izložbu „Biciklizam u Zadru“; Zadar je uvijek bio biciklistički grad, što dokazuju brojne nagrade

U povodu Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Zadru u svojim prostorijama priređuje izložbu „Biciklizam u Zadru“, a u Francuskom institutu u Zagrebu gostuje s izložbom „Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. st.“

Srijeda, 12. lipnja 2019.

Državni arhiv u Zadru, Čitaonica, R. Boškovića 1

12:00 sati, Otvorenje izložbe „Biciklizam u Zadru“

Autori izložbe: Ante Gverić i Edi Modrinić

Trajanje programa od 12. do 30. lipnja 2019.

Izložba prikazuje razvoj sportskog i rekreativnog biciklizma u Zadru od njegovih početaka 80-ih godina 19. stoljeća do danas. Zadar je uvijek bio „biciklistički grad“, što dokazuju brojne nagrade koje su s raznih natjecanja stizale u Zadar tijekom prošlosti.

Na izložbi će biti prikazano raznovrsno arhivsko gradivo vezano uz biciklizam, od statuta prvih biciklističkih društava do novinskih vijesti i fotografskog materijala. Uz izloške iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, koristit će se i materijali iz Narodnog muzeja Zadar, Znanstvene knjižnice Zadar te iz privatnih zbirki.

Posebna zanimljivost  bit će izložena bicikla čuvenog zadarskog bicikliste Šime Bajla, kojom je 1963. godine osvojio seniorsko prvenstvo Jugoslavije.

Utorak, 18. lipnja 2019.

Francuski institut, Preradovićeva ulica 35, Zagreb

I. 19:00 sati, Otvorenje izložbe „Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. st.“

Autori izložbe: Denis Martinović i Karolina Ražov

Trajanje programa od 18. do 30. lipnja 2019.

II. 19:30 sati, Predavanje: „Ceste – trajni spomenik francuskoj upravi u Hrvatskoj (Marmontova cesta na Biokovu)“

Predavač: dr. sc. Josip Belamarić

Državni arhiv u Zadru u prostorijama Francuskog Instituta u Zagrebu predstavit će izložbu o izgradnji cesta u Dalmaciji za vrijeme francuske uprave. Ovom izložbom  prikazat će se kako je francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji inicirala i realizirala određene dionice tzv. „Napoleonove ceste“. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme Francuza prisutni su i danas i dio su graditeljske baštine Republike Hrvatske.

Na izložbi će biti prikazano raznovrsno arhivsko gradivo vezano uz gradnju cesta: karte, nacrti, spisi i fotografski materijal. Osim izložaka iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, koristiti će se i materijali iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja grada Šibenika, Muzeja „Pays du Châtillonnais“ i Franjevačkog samostana na Visovcu.

Nakon Zagreba, izložba će  tijekom ljeta 2019. biti postavljena u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...