Stižu dva nova vozila hitne i 11 vozila saniteta, no tek za četiri godine ćemo normalno profunkcionirati

Održana je 12. sjednica Županijske skupštine na kojoj su vijećnici dali suglasnost Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije za nabavu dva medicinska vozila izvanbolničke hitne medicinske službe. Procijenjene vrijednosti 864.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno 1.080.000,00 kuna s PDV-om.

Riječ je o sredstvima Zavoda za hitnu medicinu. Budući da se radi o iznosu koji premašuje milijun kuna, moralo je proći odobrenje Županijske skupštine. Riječ je o natječaju koji je već proveden, odnosno koji je u tijeku. Čekamo samo ponuđača i njegovo okončanje, kaže nam ravnatelj Predrag Orlović.

Najveći problem, i dalje, nedostatak je sanitetskih vozila. Od 40 sanitetskih vozila Zadarske županije samo ih je 28 u funkciji. No, i ona se kvare, nerijetko i dok prevoze pacijente. Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije prije godinu dana naslijedio je vozni park od Doma zdravlja. Ta služba, prema riječima ravnatelja Orlovića, četiri godine nije nabavila niti jedno vozilo i zbog toga imamo ovakvu situaciju. Trećina voznog parka je u lošem stanju, vozila su neupotrebljiva, štete su goleme, traže velike popravke, a neka su potpuno neiskoristiva.

Radi se o vozilima za hitnu medicinu koja mi svake godine redovito nabavljamo, najčešće su to bila tri vozila do sada. Što se tiče sanitetskog prijevoza, mi kao ustanova ne možemo sami toliko sredstava ulagati u vozni par. Morat ćemo zatražiti pomoć od Županije kako bismo nadoknadili ono što godinama nije ulagalo. Dom zdravlja, kao što znate, u četiri godine nije nabavio niti jedno vozilo, stoga smo i danas u velikim problemima i medijski rastrgani baš zbog tog razloga.

Ove zime, sjetimo, djelatnici sanitetskog prijevoza Zadarske županije i Saveza samostalnog sindikata Hrvatske, uputili su otvoreno pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.
Žalili su se, između ostalog, kako su vozila u sanitetskom prijevozu dotrajala i često se kvare. U njima od opreme, stajalo je u pismu, postoji samo plahta i kisik, a na većini vozila ne radi struja u zadnjem dijelu.

Dobra vijest je da nam vrlo brzo stižu nova sanitetska vozila. Njih čak 11.

Sanitetska vozila nabavljena su natječajem prošle godine, njihova dostava očekuje se tijekom ovoga mjeseca i mjeseca rujna. To je tih 11 vozila za koja smo novac dobili diobenom bilancom iz Doma zdravlja.

Da je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije prevozio pacijente rent-a-carom vijest je koja se pronijela gradom u negativnom kontekstu i izazvala lavinu grubih komentara. Orlović drži kako je to u ovakvoj situaciji najbolja solucija za njihove pacijente, kako ne bi bili uskraćeni za prijevoz.

Koristili smo ga samo dva tjedna u toj kriznoj situaciji. Po meni bi i dalje trebali koristiti rent a car, jer ne možemo normalno funkcionirati. No, obzirom da se velika medijska prašina digla oko te teme ne želimo se više upuštati u ništa slično. Jednostavno odbijamo prijevoze koje ne može prebaciti i to je to.

Za kraj, ravnatelj odgovara kada će situacija u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije normalno profunkcionirati.

Za četiri godine po mojoj procjeni. Svake godine bi trebalo nabavljati šest do sedam godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...