drugačija stvarnost

U ovoj hrvatskoj bolnici niti jedan ginekolog nema priziv savjesti, u Zadru od njih 9 priziv ima 7 specijalista

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj pobačaja se 2017. godine spustio na šest tisuća. Prošle godine opet se povećao i to za tisuću pobačaja, javlja RTL.

Trećina pobačaja su tzv. “pobačaji na zahtjev”, ali zbog priziva savjesti u pojedinim bolnicama velike su razlike u regijama. Tako je u Splitu tek svaki deveti pobačaj na zahtjev, u Zagrebu svaki četvrti, dok je u Rijeci svaki drugi bio legalno inducirani medicinski pobačaj.

U KBC-u Rijeka nema priziva savjesti.

“U našoj bolnici svi ginekolozi obavljaju pobačaje, nitko nema priziv savjesti. Iako on vrijedi kako na nivou cijele zemlje, tako i za našu ustanovu. Svatko tko želi, slobodan je dati priziv savjesti na takav zahvat”, govori za RTL Danas zamjenica pročelnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka Tea Štimac.

U KBC-u Rijeka puno pravo na to imaju i primalje.

“Nijedna primalja na Klinici za ginekologiju nema priziv savjesti glede pobačaja”, kaže glavna sestra Zavoda za ginekologiju KBC-a Rijeka Iva Keglević.

U Zadru je moguće obaviti pobačaj. Iako, od 9 specijalista, 7 je uložilo priziv savjesti.

Cijena pobačaja u zadarskoj bolnici kreće se od 2.400 do 2.800 kuna, a savjetovanje prije zahvata je obavezno.

Zadranke su u Općoj bolnici Zadar u 2018. obavile 364 pobačaja.

19 zbog izvanmaternične trudnoće, 183 zbog abnormalnih produkta začeća. Spontanih pobačaja bilo je 39, a u kategoriju “ostalo” probrojena su dva. Što u konačnici znači da je obavljen 121 legalno induciran pobačaj na zahtjev same žene.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar