U Zadru ponovno filmske noći pod zvijezdama; Poljana Branka Stojakovića ovog ljeta postaje Kino Zona

Avvanturu film festival u organizaciji Sergeja Stanojkovskog, koja je pod zvjezdanim nebom svakoga ljeta privlačila velik broj domaćih i stranih gostiju, izgubili smo 2017. godine.

Filmski festival otišao je na Vis, nakon što je organizator u više navrata apelirao kako nije imao potporu Grada Zadra za nastavkom suradnje na ovoj interesantnoj kulturno-zabavnoj manifestaciji.

No, za sve one koji vole filmsku umjetnost u spoju s vrelim ljetnim noćima, stiže dobra vijest.

Poljana Branka Stojakovića, u samom srcu zadarskog Poluotoka, između Kazališta lutaka Zadar i crkve Sv. Dominika ovog ljeta postaje Kino Zona. Lokalnu filmsku inicijativu pokreće Zajednica udruga Centar nezavisne kulture uz podršku Gradskog ureda za kulturu i šport, Kazališta lutaka Zadar i Koncertnog ureda Zadar.

Ova atraktivna lokacija koja se već pokazala kao odlična kulisa za brojne filmske projekcije i glazbene događaje, od 21. srpnja do 22. rujna Zadranima i gostima ponudit će ponajbolja ostvarenja europske, američke, južnoameričke i azijske filmske produkcije.

Publika će imati prilike uživati u filmovima koji su nastali u proteklih nekoliko godina, a nagrađivani su na brojnim festivalima poput onog u Cannesu, SAD-u, Berlinu, Montrealu, Sarajevu, Vukovaru, Puli, Zagrebu, a nisu ih zaobišle nominacije za najprestižniju nagradu američke filmske akademije – Oscar.

Ima li bolje pozivnice na putovanje filmskim svijetom u 60 dana?

Premijerna projekcija u Kino Zoni i otvorenje ljetnog kina u Zadru 21. srpnja, rezervirana je za južnoamerički film, točnije kultno argentinsko ostvarenje – omnibus “Divlje priče” (r. Damián Szifron), nakon kojeg u četvrtak 25. srpnja slijedi talijanski film “Sitne ribe” (r. Claudio Giovannesi) koji govori o napolitanskim maloljetničkim bandama.

U kolovozu, točnije 4. kolovoza gost Kino Zone je “Zagreb film festival” s filmom “Halla ide u rat” (r. Benedikt Erlingsson), koji je na prošlogodišnjem ZFF-u osvojio nagradu publike, a na festivalu u Cannesu nagradu za najbolji scenarij. Krajem kolovoza, 25. kolovoza publika će imati prilike vidjeti i prošlogodišnji animirani film “Pseći otok” osebujnog redatelja Wesa Andersona koji oduševljava pričom, ali i vizualnim kompozicijama, dinamikom i humorom.

Kroz dva mjeseca Kino Zone, boje Azije će braniti redom iranski, japanski i južnokorejski filmovi – “Trgovački putnik” (r. Asghar Farhadi), “Obiteljske veze” (r. Hirokazu Koreeda) i “Sluškinja” (r. Chan-Wook Park).

Kinematografiju dvaju Amerika publici će približiti perjanice već spomenute “Divlje priče” (r. Damián Szifron), „Kapetan Fantastični“ (r. Matt Ross), „Paterson“ (r. Jim Jarmusch), „Ne ostavi traga“ (r. Debra Granik) i „Optužena“ (r. Gonzalo Tobal).

Europske filmske poslastice protežu se od otočkih (Island i Velika Britanija) crnohumornih ostvarenja “Halla ide u rat” (r. Benedikt Erlingsson) i “Smrt Staljina” (r. Armando Iannucci), danskih i francuskih trilera “Krivnja” (r. Gustav Möller) i “Elle” (r. Paul Verhoeven), misterioznih talijanskih “Pazi što želiš” (r. Paolo Genovese) i  “Potpuni stranci” (r. Paolo Genovese), mafijaškog krimića “Sitne ribe” (r. Claudio Giovannesi) do turskih i rumunjskih drama “Leptiri” (r. Tolga Karaçelik) i “Matura” (r. Debra Granik).

Jedini domaći film u Kino Zoni koji je na rasporedu 22. rujna nagrađivani je omnibus “Duboki rezovi” (r. Dubravka Turić, Filip Mojzeš, Filip Peruzović) kojim završava putovanje filmskim svijetom u 60 dana.

Početak svih projekcija je u 21 sat, a održavat će se dva puta tjedno. U slučaju kiše projekcije će biti odgođene.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se nabaviti od četvrtka svakim radnim danom od 08 do 16 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3) ili na lokaciji prikazivanja prije početka projekcije.

Blagajna na lokaciji se otvara u 20,15 sati.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...