Donosimo nalaze inspekcije; Na Viru zapečaćeno 5 apartmana, na Dugom otoku 115 povreda propisa

Kamo god su u sezoni na obali i otocima došli inspektori Državnog inspektorata, i to koordinirano inspektori rada, sanitarni, turistički, tržišni, veterinarski… utvrdili su brojno kršenje propisa. Našlo se tu svega, od nezadovoljavanja minimalnih uvjeta u kuhinjama i zahodima, zaposlenih bez sanitarnih knjižica, neprovođenja sustava samokontrole hrane, zapljene mesa bez porijekla do neprijavljivanja radnika za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, prenosi Večernji list.

Pokazuje to izvješće o obavljenim koordiniranim nadzorima inspekcija Državnog inspektorata. Nekima su kazne naplaćene odmah, neki su dobili prekršajne prijave i optužne prijedloge, bilo je i pečaćenja apartmana i zatvaranja ugostiteljskih objekata, a mnogima je s manjim propustima naloženo da ih isprave.

Izvješće pokazuje da se propisi krše svuda, od Visa, Hvara, Brača, Paga, Splita do Vira, Kornata, Poreča, Umaga, Raba, Dugog otoka.

Na Viru je u 149 nadzora iznajmljivača bilo 77 nepravilnosti, zapečaćeno pet apartmana, izrečeno 45 prekršajnih mjera…

Na Dugom otoku u 112 nadzora sredinom kolovoza utvrđeno je 115 povreda propisa. Od prekršaja inspektori su zabilježili rad bez rješenja o udovoljavanju minimalnim uvjetima, neisticanje oznake o zabrani usluživanja alkohola maloljetnima, neplaćanje boravišne pristojbe, rad djelatnika bez sanitarnih iskaznica, neprovođenje sustava samokontrole hrane, zakašnjele prijave radnika… Na mjestu su naplaćene 52 kazne, u šest slučajeva zabranjen je rad…

Brač je 25., 26. i 27. srpnja nadziralo 26 inspektora. Turistička je inspekcija u 35 nadzora ugostiteljskih objekata našla 45 nepravilnosti, naplatila je 11 kazni. Od 32 rješenja i naredbi u zapisnik o otklanjanju nedostataka oni su se uglavnom odnosili na neispunjavanje minimalnih uvjeta u kuhinjama i prostorima za pripremu jela te u zahodima, zatim na neisticanje oznaka o zabrani usluživanja alkohola maloljetnima… Sanitarna inspekcija na Braču je imala posla. U 38 nadzora utvrdili su 41 nepravilnost, naplatili 23 kazne, donijeli 10 rješenja o zabrani rada… Uništeno je i 75 kg proizvoda životinjskog porijekla bez deklaracije i nepoznatog porijekla. Sanitarni inspektori utvrdili su prekršaje koji se odnose na rad radnika bez sanitarnih knjižica i položenog tečaja higijenskog minimuma, neprovođenje sustava samokontrole hrane, hranu bez deklaracije, u ugostiteljskim objektima nezadovoljavajuće sanitarno-tehničke uvjete. Svi ti pojedinci koji tako krše propise antireklama su za taj lijepi otok.

Tržišna inspekcija na Braču je u 50 nadzora našla 39 nepravilnosti, a od prekršaja bilo je i obavljanja trgovine bez registracije, neisticanja cijene proizvoda, nepostojanja obavijesti o proizvodu… Veterinarska je inspekcija u pet nadzora utvrdila prekršaje iz Zakona o hrani, sigurnosti hrane i higijeni pa je na neškodljivo uklanjanje s nusproizvodima poslano 268 kg mesa i mesnih pripravaka.

Na Hvaru je 8, 9. i 10. kolovoza 19 inspektora obavilo 145 nadzora i utvrdilo 128 povreda propisa. Naplatili su uz ostalo 85 kazni, izvan prometa stavili 62 kg dagnji.

I na Kornatima, Pagu, Novalji, Zrću te Rabu u dvodnevnim nadzorima utvrđeni su brojni prekršaji, naplaćene kazne na mjestu, izricane su mjere zabrane rada.

U Umagu su inspektori 20. srpnja u dva slučaja privremeno zabranili obavljanje djelatnosti, jedan objekt pečatirali, kod trećeg utvrdili rad na crno… 
Na Visu je u 136 koordiniranih nadzora inspekcija utvrđeno 135 povreda propisa. Neškodljivo je uništeno 55 kg proizvoda životinjskog podrijetla jer se ne zna porijeklo, naplaćeno je 68 kazni na mjestu…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...