sezona iza nas

Donosimo nalaze inspekcije; Na Viru zapečaćeno 5 apartmana, na Dugom otoku 115 povreda propisa

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Kamo god su u sezoni na obali i otocima došli inspektori Državnog inspektorata, i to koordinirano inspektori rada, sanitarni, turistički, tržišni, veterinarski… utvrdili su brojno kršenje propisa. Našlo se tu svega, od nezadovoljavanja minimalnih uvjeta u kuhinjama i zahodima, zaposlenih bez sanitarnih knjižica, neprovođenja sustava samokontrole hrane, zapljene mesa bez porijekla do neprijavljivanja radnika za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, prenosi Večernji list.

Pokazuje to izvješće o obavljenim koordiniranim nadzorima inspekcija Državnog inspektorata. Nekima su kazne naplaćene odmah, neki su dobili prekršajne prijave i optužne prijedloge, bilo je i pečaćenja apartmana i zatvaranja ugostiteljskih objekata, a mnogima je s manjim propustima naloženo da ih isprave.

Izvješće pokazuje da se propisi krše svuda, od Visa, Hvara, Brača, Paga, Splita do Vira, Kornata, Poreča, Umaga, Raba, Dugog otoka.

Na Viru je u 149 nadzora iznajmljivača bilo 77 nepravilnosti, zapečaćeno pet apartmana, izrečeno 45 prekršajnih mjera…

Na Dugom otoku u 112 nadzora sredinom kolovoza utvrđeno je 115 povreda propisa. Od prekršaja inspektori su zabilježili rad bez rješenja o udovoljavanju minimalnim uvjetima, neisticanje oznake o zabrani usluživanja alkohola maloljetnima, neplaćanje boravišne pristojbe, rad djelatnika bez sanitarnih iskaznica, neprovođenje sustava samokontrole hrane, zakašnjele prijave radnika… Na mjestu su naplaćene 52 kazne, u šest slučajeva zabranjen je rad…

Brač je 25., 26. i 27. srpnja nadziralo 26 inspektora. Turistička je inspekcija u 35 nadzora ugostiteljskih objekata našla 45 nepravilnosti, naplatila je 11 kazni. Od 32 rješenja i naredbi u zapisnik o otklanjanju nedostataka oni su se uglavnom odnosili na neispunjavanje minimalnih uvjeta u kuhinjama i prostorima za pripremu jela te u zahodima, zatim na neisticanje oznaka o zabrani usluživanja alkohola maloljetnima… Sanitarna inspekcija na Braču je imala posla. U 38 nadzora utvrdili su 41 nepravilnost, naplatili 23 kazne, donijeli 10 rješenja o zabrani rada… Uništeno je i 75 kg proizvoda životinjskog porijekla bez deklaracije i nepoznatog porijekla. Sanitarni inspektori utvrdili su prekršaje koji se odnose na rad radnika bez sanitarnih knjižica i položenog tečaja higijenskog minimuma, neprovođenje sustava samokontrole hrane, hranu bez deklaracije, u ugostiteljskim objektima nezadovoljavajuće sanitarno-tehničke uvjete. Svi ti pojedinci koji tako krše propise antireklama su za taj lijepi otok.

Tržišna inspekcija na Braču je u 50 nadzora našla 39 nepravilnosti, a od prekršaja bilo je i obavljanja trgovine bez registracije, neisticanja cijene proizvoda, nepostojanja obavijesti o proizvodu… Veterinarska je inspekcija u pet nadzora utvrdila prekršaje iz Zakona o hrani, sigurnosti hrane i higijeni pa je na neškodljivo uklanjanje s nusproizvodima poslano 268 kg mesa i mesnih pripravaka.

Na Hvaru je 8, 9. i 10. kolovoza 19 inspektora obavilo 145 nadzora i utvrdilo 128 povreda propisa. Naplatili su uz ostalo 85 kazni, izvan prometa stavili 62 kg dagnji.

I na Kornatima, Pagu, Novalji, Zrću te Rabu u dvodnevnim nadzorima utvrđeni su brojni prekršaji, naplaćene kazne na mjestu, izricane su mjere zabrane rada.

U Umagu su inspektori 20. srpnja u dva slučaja privremeno zabranili obavljanje djelatnosti, jedan objekt pečatirali, kod trećeg utvrdili rad na crno… 
Na Visu je u 136 koordiniranih nadzora inspekcija utvrđeno 135 povreda propisa. Neškodljivo je uništeno 55 kg proizvoda životinjskog podrijetla jer se ne zna porijeklo, naplaćeno je 68 kazni na mjestu…

Ostavi komentar koristeći Facebook