Koliko će još trajati ljeto? Na kopno već danas stiže promjena

Ove godine svjedočimo sunčanom i toplom kolovozu bez mnogo kiše, a vrijeme se, kao što se to često događalo u proteklim godinama, nije pokvarilo ni nakon Velike Gospe.

Postavlja se stoga pitanje koliko će još potrajati sunčano, a na Jadranu često i vrlo vruće vrijeme.

Promjena na kopnu već danas, upaljen žuti alarm

Meteorolozi već za danas najavljuju promjenu u kopnenim krajevima. U gotovo cijelu kopnenu Hrvatsku već danas poslijepodne moglo bi stići grmljavinsko nevrijeme, a isto će se nastaviti i sutra.

Zbog toga je za cijelu kopnenu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog pljuskova s grmljavinom, a za cijelu obalu žuti je alarm upaljen zbog visokih temperatura. Posebno vruće moglo bi biti na krajnjem jugu zemlje.

Što nas čeka danas i sutra

Glavnina oborina, dakle, danas se očekuje u unutrašnjosti, dok će uz obalu biti najviše sunčana vremena. Ujutro na kopnu vjetar će u unutrašnjosti biti većinom slab, a uz pljuskove s grmljavinom prolazno pojačan. Na Jadranu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a potom sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 28 i 33 Celzijeva stupnja.

Sutra će u većini krajeva djelomice biti sunčano uz promjenljivu naoblaku, a lokalno će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti. Na Jadranu sunčanije uz rjeđu pojavu kiše. Vjetar u unutrašnjosti slab, a na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, još u noći i ujutro podno Velebita umjerena bura. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 16 do 20, na Jadranu od 21 do 25, a najviša dnevna većinom između 28 i 33°C.

Nekoliko dana pljuskova na kopnu

Sljedećih dana u unutrašnjosti vrlo toplo i vruće, ali nestabilno. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine koji lokalno mogu biti i izraženiji, osobito u ponedjeljak. Bit će i sparno, a vjetar uglavnom slab. Na Jadranu idućih dana i dalje pretežno sunčano i vruće. Povremeno može biti lokalnih pljuskova, osobito na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti Dalmacije. U noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, a tijekom dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Dakle, sljedećih dana očekuje nas dosta sunčanog, vrlo toplog i vrućeg vremena, ali uglavnom na kopnu nestabilno, povremeno s kišom i pljuskovima, osobito u nedjelju i u ponedjeljak. Zadržat će se i sparina.

Od utorka do četvrtka pljuskovi će biti kratkotrajni i lokalni, a u mnogim krajevima i izostati.

Ljeto bi moglo potrajati

Prema podacima meteorološkog servisa AccuWeather na moru bi se i u sljedeća dva tjedna trebalo zadržati sunčano i vruće vrijeme, dok bi nakon nekoliko dana nestabilnog vremena i na kopnu trebalo zadržati pretežno sunčano vrijeme, no s oko pet stupnjeva nižim temperaturama nego na moru, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...