Povijesni uspjeh; Vir u srpnju drugi po noćenjima u Hrvatskoj!

Na Viru se ne prestaju obarati nacionalni i vlastiti turistički rekordi: u mjesecu srpnju po ostvarenim noćenjima (901.537) otok Vir se nalazi na nikad boljem drugom mjestu u Republici Hrvatskoj, odmah nakon najboljeg Rovinja koji je jedini u srpnju ostvario više od milijun noćenja (1.009.572).

Iza Rovinja i Vira su ostali Poreč (866.200), Medulin (840.240) i Dubrovnik (798.225), kao pet najuspješnijih hrvatskih elitnih destinacija po turističkom prometu izraženom noćenjima. Tako je turistički Vir u istom mjesecu srušio prošlogodišnje brojke takozvanog „ludog srpnja“ (lani 891.732 noćenja) prvi put dohvativši više od 900 tisuća noćenja u jednom mjesecu, a ovosezonsko drugo mjesto u srpnju najbolji je rezultat ikad (prošle godine treći iza Rovinja i Medulina).

– Ovogodišnji uspjeh Vira u sezoni koja je mnogim drugim elitnim destinacijama donijela minuse, svakako nije slučajnost. Više od desetljeća kontinuirano rastemo kao turistička destinacija s paralelnim rastom noćenja i dolazaka, a to je rezultat predanog rada na našim emitivnim i drugim europskim turističkim tržištima – ističe načelnik Općine Vir Kristijan Kapović zadovoljan brojkama koje ukazuju na neprekidni rast.

Možda je još važnije kako se Vir i ove sezone potvrdio kao najomiljenija destinacija za domaće goste koji su ostvarili 465.031 noćenja, odnosno daleko najviše u Republici Hrvatskoj. Druga Crikvenica ima tek 156.467 noćenja Hrvata, treća Malinska-Dubašnica 112.859 itd.

No brojke su velike i u slučaju noćenja inozemnih gostiju, jer s 436.506 ostvarenih noćenja stranih turista Vir ulazi među 15 najboljih u Hrvatskoj. Kada je riječ o kategoriji nekomercijalnog smještaja, otok je i u ovom segmentu višestruki uzastopni nacionalni turistički šampion kako u noćenjima, tako i u dolascima. U srpnju je u ovoj kategoriji turističkog prometa na Viru ostvareno 602.665 noćenja (druga Malinska-Dubašnica ima 204.597) i 22.752 dolazaka (drugi je Mali Lošinj s 7.186). Umjesto takozvane srpanjske rupe – koja je ove sezone nagrizla mnoge druge elitne turističke destinacijama – na otoku Viru očito se sa srpanjskim brojkama ponovno uspostavlja narativ rekordne sezone.

– Imali smo slabiji svibanj zbog loših vremenskih prilika, no od lipnja smo se zahuktali i sada ostvarili rekordne brojke. One nisu velike ako govorimo o ukupnom rastu noćenja, ali smo u neprekinutom pozitivnom trendu duže od deset godina. To je veliki uspjeh – zaključuje Srđan Liverić iz virske Turističke zajednice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...