Najstarija hraniteljica Mediterana; Održana druga po redu ninska Smokvarica

Smokva kao iskonski okus Dalmacije i najstarija hraniteljca Mediterana zaslužuje svoju manifestaciju i da je uz vinovu lozu i masline slavimo kao najvrijedniju voćku našeg kraja. Kao i prethodne godine, pored bogate gastro ponude temeljene na toj finoj i zdravoj mediteranskoj voćki na šest štandova, ova vrijedna manifestacija, svima koji su se 4. rujna zatekli na Višeslavovom trgu u Ninu, ponudila je i ostale zabavne sadržaje locirane na istoj kulturom i poviješću prožetoj lokaciji.

Tako su ljubitelji okrepljujućeg smokvina ploda dobili priliku kušati proizvode od smokava kao što su razni kolači i slastice, đemovi, rakije, suhe smokve, smokve u maslinovom ulju, smokvenjake i same netom ubrane smokve. Hostese u suknjama u obliku smokve su razveseljavale prisutne mališane dijeleći zelene balone, a svi posjetitelji su mogli i vidjeti stabalca smokve Zamorčice koja je inače najzastupljenija sorta smokava u uzgoju istih. Program su svojim glazbeno-scenskim nastupima upotpunili ninski KUD Branimir, poljički KUD Gospe Lurdske, vrški KUD Sv. Lovre i ninska Klapa Condura koji su se naposlijetku udružili i zajednički nastupili te animirali i razveselili posjetitelje.

Grad Nin, uz LAG Maretu, kao nositelj organizacije manifestacije je oduševljen odazivom posjetitelja, ali i kreativnošću samih izlagača koji svake godine, bez obzira na temu određene manifestacije, nude nove i sve atraktivnije proizvode od smokava. Grad Nin će kao i do sada poticati svoje građane, posebice vlasnike obiteljskih gospodarstava na području Grada Nina, sufinanciranjem nabave sadnica, ali i organizacijom raznih enogastronomskih manifestacija kako bi sačuvali autohtonu i tradicionalnu proizvodnju i ponudu našeg kraja.

Izlagači:

OPG Sandra Babac „Šinjorina Smokva“

OPG Eugen Novaković

OPG CD Raspović

OPG Klanac

Zavičajni klub Janko Mitrović

KUD Sv. Lovre

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...