Prikupljeno više od 3300 potpisa podrške za Kabinet za ranu intervenciju u Zadru

Nakon gotovo šest godina rada i nekoliko stotina djece kojima je pružena potrebna pomoć, Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije namijenjen djeci s teškoćama u razvoju do 4. godine, zatvorio je svoja vrata 31. srpnja.

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju prije dva dana pokrenuli su potpisivanje peticije koju je do sada potpisalo više od 3.300 ljudi. Podsjetimo, Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije bavio se rehabilitacijom djece s teškoćama i pružanjem podrške njihovim obiteljima, a pružao je usluge poticanja emocionalnog razvoja, rane psihomotorička stimulacija, rano jezično-govorno poticanje, potpomognutu komunikaciju, program rane oralno-motoričke stimulacije i usvajanja vještina hranjenja, edukacijske radionice za grupe roditelja i stručnjake. Također su osiguravali patronažnu stručnu podršku obiteljima novorođene djece s razvojnim rizikom. Sve to bilo je besplatno, a rad Kabineta ovisio je o financijskoj pomoći Grada i Županije koji su sufinancirali plaće djelatnika, dok je prostor ustupao Caritas Zadarske nadbiskupije.

“Ukinuli su pomoć koja je najpotrebnija, ne znam što će biti s djecom i roditeljima koji nisu u mogućnosti plaćati privatne stručnjake. Ljudi su u čudu, nitko nije najavio zatvaranje Kabineta, a mnogo djece je još uvijek bez dijagnoze. Svi znamo koliko je teško obavljati sve preglede i koliko se čeka na iste. Prednost Kabineta je bila ta što vam nije bila potrebna uputnica i pusta papirologija. Ne znam zbog čega je došlo do zatvaranja, pretpostavljam da Grad Zadar više nije zainteresiran za financiranje, rekla nam je ogorčena Zadranka.

Peticiju možete potpisati na linku.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...