rekacija na jučerašnje događaje sa skupšine

Pupić-Bakrač: “U Britanskom parlamentu je uvijek nered, pa niko nikoga ne izbacuje! Njima je teško jer “maltretiramo” Lončara i Šošu!”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Nakon druge opomene vijećniku Anti Rubeši (Akcija Mladih) koji je svojim komentarima sa mjesta ometao rad Županijske skupštine, sjednica je  prekinuta dok se za njen nastavak ne steknu uvjeti. „Sukladno članku 104. Poslovnika rada Županijske skupštine i drugoj opomeni vijećniku Rubeši, on je i dalje nastavio govoriti s mjesta što po poslovniku ne može i zbog toga sam temeljem citiranog članka prekinuo Skupštinu i ona će biti nastavljena sukladno istom članku kada se za to steknu uvjeti. Vijećnice i vijećnici  o nastavku će biti obaviješteni najmanje 1 sat prije održavanja sjednice i nakon toga nastavit ćemo točno ondje gdje smo stali.“, rekao je predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar.

Sjetimo se, Ante Rubeša prozvao HDZ-ovce da podupiru dilere droge. Kako je rekao, neki od najvećih dilera droge su istaknuti članovi HDZ-a.

– Neki su se članovi kandidirali za predsjednike zadarskog ogranka te vaše demonske zajednice i imali su veliku podršku predsjednika Županijske skupštine. Svi ti ondašnji dileri su danas redom vrsni poduzetnici, vlasnici hotela restorana, jednom riječju krema grada Zadra. Meni je nevjerojatno to da se doktori, profesori i ostali visokoobrazovani članovi vaše stranke godinama druže, fotografiraju i posjećuju skupove zajedno s tim dilerima kao da ništa ne znate ili se možda pravite da ste skupa studirali s tim ljudskim šljamom, rekao je Rubeša, poručivši glasačima se upitaju je li glas za Kalmetu i Longina isto što i glas za Daruvaraca i Pabla Escobara iz Škabrnje.

Na cijelu situaciju svojim se priopćenjem osvrnuo vijećnik Marko Pupić-Bakrač.

Budući je predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Željko Lončar prekinuo sjednicu skupštine na neodređeno vrijeme bez zakazivanja datuma i sata nastavka sjednice osjećam potrebu da pojasnim nastalu situaciju. Vladajući i Željko Lončar pokušavaju provući tezu kako ne postoje uvjeti rada, kako ih mi maltretiramo i šikaniramo. I u drugim zastupničkim tijelima širom demokratskog svijeta učestale su razmirice zastupnika, dobacivanja, svađe pa se zbog toga ne izbacuju zastupnici doslovno svaku sjednici i prekidaju sjednice.

Snimke iz Britanskog parlamenta dostupne su na internetu pa ih može pogledati koga zanima, tamo je situacija kudikamo gora u smislu reda na sjednicama pa nikoga ne izbacuju, niti prekidaju sjednice. Teza kako mi maltretiramo Lončara, Šošu, vladajuću većinu i da je točna (a nije) koga briga? Neš ti meni žrtava vrijednih žaljenja. U biti Lončar institut predsjednika skupštine iskorištava za političke makinacije u korist vladajuće većine.

Da je tome tako dokazuje i činjenica kako je prilikom izbacivanja vijećnika do sada primjenjivao tri varijante ovisno o potreba vladajućih:

– prekid skupštine na neodređeno vrijeme

– prekid skupštine s time da odmah kaže datum i sat nastavka sjednice

– prilikom izbacivanja vijećnika i njegovog odbijanja napuštanja govornice predsjednik ne prekida sjednicu već uvodi plutajući mikrofon koji se nosi od vijećnika do vijećnika

Bitno je naglasiti da prilikom prekida sjednice na neodređeno vrijeme predsjednik skupštine zloupotrebljava odredbe poslovnika.

U čl. 104 Poslovnika stoji da u slučaju prekida sjednice članovi skupštine moraju biti obavješteni najmanje 1 prije nastavka sjednice telefonskim putem. U duhu poslovnika ta se odredba može primijeniti ako se sjednica nastavlja isti dan, nikako ako se nastavlja nakon više dana ( prošli put 7). Najprije je tehnički neizvedivo da recimo Nataša Turbić iz Gračaca  stigne na sjednicu ako je obavještena sat prije nastavka sjednice.

O usklađivanju obveza da i ne pričamo, dođete na posao i onda vas netko zove dođi za sat vremena na skupštinu !? Ako ste pri tome negdje gdje signal nije dostupan ili se niste mogli odgovoriti na poziv zbog obveza smatra se da vam je poziv uručen iako vas nisu dobili na mobitel!? Stvarno nakaradno tumačenje Poslovnika od strane Milene Ikić.

Ova malverzacija se primjenjuje kada se želi održati sjednica bez predstavnika oporbe (izvješća Renate Peroš). Zašto je na jučerašnjoj sjednici predsjednik Željko Lončar inscenirao svađu i prekinuo sjednicu ? Pa na dnevnom redu je bila točka izbora za ravnateljicu Narodnog muzeja kao i izvješće o radu i financijskom poslovanju kojeg treba podnijeti Renata Peroš. Ne daj Bože nezgodnih pitanja pa oporbu treba odstraniti. Skrenuo bih pozornost i na činjenicu da je za usvajanje dnevnog reda glasovalo 22 vijećnika (pretpostavljam među njima možda i neki oporbeni jer je to stvar tehničke prirode) a taj broj nije dovoljan da prođe Prijedlog izmjena i dopuna proračuna Zadarske županije (točka br 1).

Na sjednici skupštine koja je započela 24.06.2019 godine u momentu početka HDZ nije imao nadpolovičnu većinu da bi izglasao prijedlog o izvršenju proračuna. Lončar je inscenirao svađu sa vijećnicom Botić na način da je na njezin istup docirao sa mjesta predsjednika a ako je imao što reći trebao je replicirati pa bi Marjana imala pravo odgovor na repliku. Kada se Marjana pobunila izbacio ju je sa sjednice nastojeći isprovocirati prekid. Budući nije uspio u manevru HDZ je sam sebi srušio kvorum.

Što se tiče nastavka prekinute sjednice sve ću učiniti da na nju uspijem doći (prošli put su sazvali nastavak kad sam bio na moru bez da sam dobio telefonski poziv, čudne li slučajnosti ).

Ako uspijem pristići na sjednicu 100% ću biti izbačen, ne smije se dogoditi sučeljavanje mene i Renate Peroš, da joj ja postavljam pitanja. Već imam opomenu jer sam pričao o opsežnosti dnevnog reda a nisam ga nadopunio i to mi je predsjednik Lončar sjetio se dati je par minuta nakon što sam sjeo na mjesto.

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije

Marko Pupić-Bakrač

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar