Sveučilište u Zadru dodijelit će počasni doktorat dr. Nenadu Šestanu, znanstvenom geniju i profesoru na sveučilištu Yale

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican pokrenula je proceduru dodjele počasnog doktorata jednom od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u svijetu dr. sc. Nenadu Šestanu, koji će mu biti uručen na proslavi Dana Sveučilišta 25. ožujka. Tim povodom, a uoči današnjeg predavanja na 7. hrvatskom kongresu neuroznanosti, dr. Šestana u rektoratu su primili rektorica Vican, prorektor prof. dr.sc. Josip Faričić i pročelnik Odjela za psihologiju prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

Nenad Šestan profesor je neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije na Sveučilištu Yale i bivši student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1995. godine. Bio je  doktorand Paška Rakića, također s Yalea, gdje je doktorirao 1999. godine. Kontinuirano publicira u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima i do danas je citiran preko deset tisuća puta.

Najveću potvrdu vrijednosti njegovog rada dobio je kad mu je tadašnji američki predsjednik Barack Obama, u najjačoj konkurenciji, dodijelio 15 milijuna dolara za znanstvena istraživanja mozga na Yaleu. Kao vođa tima neuroznanstvenika razvio je BrainEx, visokotehnološki sustav koji može održati i zaštititi mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti. Ali priznanje i potvrda u rodnom gradu su mu itekako važni.

– Počašćen sam i iznenađen ovim priznanjem te otvoren za buduću suradnju, bilo kroz predavanja studentima ili kroz razvijanje suradnje u nekim projektima. Do sada je kroz moj laboratorij na Yaleu prošlo 30 osoba iz Hrvatske. Ako postoje talentirani studenti iz Zadra kojima treba pomoć, bit ću na raspolaganju. Moj cilj je osposobiti što više stručnjaka koji će nadmašiti moje rezultate, rekao je ovom prilikom dr. Šestan te najavio ponovni dolazak 25. ožujka.

Rektorica Vican je nekoliko puta prilikom susreta naglasila važnost poticanja izvrsnosti na bilo kojem području.

– Počasni doktorat je priznanje koje dajemo onima za koje smatramo da su iznad nas. Čast nam je što ste ovdje, znamo da ste tu rođeni i da ćete s radošću pomoći onima kojima je to potrebno. Ljudi u Hrvatskoj trebaju dobre uzore, a boljega od Vas ne mogu imati, istaknula je rektorica Vican.

Dr. Šestan će danas, prvog dana 7. Hrvatskog kongresa neuroznanosti, održati predavanje “Building the human brain: molecular logic of neural circuit formation”. Kongres se nastavlja u petak 13. rujna predsjedničkim simpozijem na kojem sudjeluju ugledni neuroznanstvenici s Yale University, King’s College London, Rutgers University, Harvard Medical School, Boston University, Universidad de la Laguna, University of California San Francisco i University of Nebraska. Program završava 14. rujna predavanjem prof.dr.sc. Zoltana Molnara s University of Oxford.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...